RECENSIE: Fearless Vampire Killers - Unbreakable Hearts

FVK
2015-04-10 Bandjes als Fearless Vampire Killers stellen een recensent voor een verschrikkelijke opgave. Bij het zien van de naam alleen al begint de jeuk, zoveel is duidelijk. En als bij het horen van een album de vooroordelen dan stuk voor stuk uitkomen (Kitsch, wanstaltig, protserig, weerzinwekkend) bestaat de neiging om de plaat compleet kapot te schrijven.

Maar ergens in het verhaal moet ook erkent worden dat bij tijd en wijlen het Londense vijftal iets neerzet wat ontzettend gelikt is, goed gespeeld, inventief en gewaagd en bovendien best goed klinkt. De vijf heren zetten op Unbreakable Hearts een muzikale rockopera neer in het genre van Vampire Diaries en al die andere series en films met bloedzuigende en oogverblindend knappe tieners. Een verhaal van ruim een uur over liefde, oorlog en strijd in een fantasiewereld. Dat alleen is al een bewonderenswaardige prestatie van zanger Laurence Beveridge, zeker aangezien het eerste album van de heren ook al een epos was.

Maar nog veel knapper (of pretentieuzer): de heren brachten het uit op hun eigen label, hebben een eigen kledinglijn, een eigen social medium (Ja, echt: The Obsidian Bond) en een boek: Ruple And Evelyn. Ontegenzeggelijk doen deze mannen er echt aan om meer te bieden dan een album met een hoesje.

Bovendien weten de mannen al even ontegenzeggelijk hoe ze nummers moeten maken. De emotionele rock vliegt alle kanten op: van metal tot mierzotte meezing-poprock. Compleet met ronkende solo’s, koortjes, massa’s hooks, screams, verhalende teksten en licks volgen de vaak complexe nummers elkaar zonder verveelmomenten op tot een geheel van 66 minuten. Het plaatje klopt als een tiet.

Dus dan kan je als recensent op je achterste poten gaan staan bij het beoordelen van Unbreakable Hearts en zeggen dat het wanstaltig is, niet voor een breed publiek en puur commercieel effectbejag. Dat het inspeelt op een markt voor zwarte tienerzieltjes die zich bijkans in de armen snijden en er allerlei occulte hobby’s op na houden. Dat Fearless Vampire Killers inspeelt op een al bestaande trend, gezet door op geld beluste wolven uit Hollywood. Zo’n recensent zou volledig gelijk hebben, maar wat er mis met dat alles. Deze mannen doen – ondanks hun wansmaak – alles goed om de doelgroep te bedienen. De inzet is tomeloos en die betaald zich uit in een plaat die in feite gewoon heel goed is.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Fearless Vampire Killers Label:Pias
Cover Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat - Caballero Zonder Filter

Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat - Caballero Zonder FilterEx-voetballers komen tegenwoordig alleen maar in het nieuws als ze aan lager...

Brass E

Broken Brass - Basshopper De volgorde is wellicht ietwat onlogisch maar na zo ongeveer alle festivals...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT