RECENSIE: Mourn - Mourn

Mourn
2015-04-01 Carla Pérez Vas, tekstschrijfster, zangeres en gitariste van de Catalaanse band Mourn, is pas achttien jaar oud. Leia Rodriguez, de bassiste, is pas vijftien. Met recht is Mourn dus een jonge band te noemen, eentje die op het selftitled debuutalbum rustig de wateren zou moeten kunnen testen. Dat rustige zit er echter toch niet in voor de band, want Capture Tracks Records heeft besloten het twintig minuten durende rammelplaatje wereldwijd uit te brengen. Gelukkig klinkt Mourn niet als een groep die snel van slag raakt, voor een album dat een aantal serieuze onderwerpen behandeld klinkt het opmerkelijk zorgeloos en vrolijk.

Een rammelplaatje dus, maar in de beste zin van het woord. Het Engels van Pérez Vas is niet slecht, maar leent zich niet voor een ballade of een kale akoestische aanpak, dus worden de nummers volgebouwd met garage-rock gitaren en meerstemmige zanglijnen. Eigenlijk worden alle minpunten die je zou kunnen opnoemen (het onervaren spel, het gebrek aan variatie) weggeblazen door het razende tempo en het ongekende bravoure waar Pérez Vas al mee voorzien is. Zonder blikken of blozen zet ze een nummer als ‘Boys Are Cunts’ als afsluiter op de plaat (voor de internationale release is dit echter teruggebracht naar een bonusnummer, maar hier kan ze zelf waarschijnlijk weinig aan doen) en zingt ze: ”You got squirrel in your head” alsof het de normaalste zaak van de wereld is en niet een belachelijke zin om een nummer mee te beginnen. Ze komt er altijd mee weg, de knipoog en de grijns zijn geïmpliceerd maar alom aanwezig.

Het zal ons benieuwen waar Mourn met dit geluid heen gaat. Zonder dat er een sterke verbetering plaatsvind op een aantal cruciale onderdelen (het beheersen van de instrumenten en de gezongen taal) zal elke verandering een zwakte aan het daglicht stellen die ze nu zorgvuldig hebben ingeblikt. Gelukkig zijn de leden van Mourn allemaal nog erg jong en is het talent overduidelijk te horen (het baswerk van de vijftienjarige Rodriguez is in het bijzonder erg veelbelovend), dus het voordeel van de twijfel is ze zeker gegund. Voor je middelbare school diploma binnen is al de aandacht van de internationale muziekpers trekken, er zijn ergere manieren om je carrière te beginnen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Mourn Label:Konkurrent
Cover Johnny Dowd - That`s Your Wife On The Back Of My Horse

Johnny Dowd - That`s Your Wife On The Back Of My HorseCountrymuziek draait normaal gesproken om de zware tegenslagen in het leven....

Cover Title Fight - Hyperview

Title Fight - Hyperview Title Fight is duidelijk wat ouder geworden. Althans, de leden natuurlijk....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT