RECENSIE: Suuns & Jerusalem In My Heart - Suuns & Jerusalem In My Heart

Suuns
2015-05-03 Suuns is een Canadese band die elektronische muziek combineert met experimentele rock. De band bracht al twee albums uit, Zeroes QC en Images Du Futur.

Jerusalem In My Heart is het alter ego van Radwan Ghazi Moumneh, een Libanese muzikant die al sinds het begin van de jaren ’90 in Canada woont. Moumneh werkte eerder al samen met onder andere Godspeed You! Black Emperor. Met zijn werk onder de naam Jerusalem In My Heart richt hij zich op de muziek uit zijn thuisland.

Suuns en Jerusalem In My Heart hebben nu samen een album opgenomen dat simpelweg Suuns & Jerusalem In My Heart heet. De muziek op dit album vormt een logische optelsom van de muziek van de twee afzonderlijke acts. De elektronica en gitaren van Suuns worden gecombineerd met de Oosterse geluiden van Jerusalem In My Heart.

Suuns & Jerusalem In My Heart opent met het nummer 2amoutu I7tirakan. De nummers in de songtitels zijn bedoeld om Arabische klanken weer te geven die geen equivalent hebben in het Latijnse alfabet. Deze song opent Sapcey met een synthesizer en wat vage stemsamples. Verderop volgen een lekker ritme en een stevige gitaarpartij.

‘Metal’ is wat steviger, en meer rechttoe rechtaan rock, terwijl in het wat vage ‘Seif’ de Oosterse invloeden overheersen. Ook ‘In Touch’ is aan de vage kant, en grotendeels elektronisch. Het nummer is gebaseerd op een relaxte beat en daaronder horen we wat ambient-achtige geluiden. Ook horen we hier voor het eerst de zang van Suuns-zanger Ben Shemie.

Het begin van ‘Gazelles In Flight’ doet denken aan de typemachine aan het begin van de Tom Tom Club-hit ‘Wordy Rappinghood’. Deze song is ook grotendeels elektronisch en wordt tergend langzaam opgebouwd naar een iets steviger middengedeelte. ‘Leyla’ is heel rustig. Beatloos met een synthesizer, zang en een cleane gitaar. Door de voocoder doet het wel een beetje aan het oude werk van Air denken.

In afsluiter ‘3attam Babey’ komen verschillende elementen van het album samen. Stevige, repetitieve passages, maar ook een rustiger gedeelte met Oosterse zang en een noisy eind.

Suuns & Jerusalem In My Heart haalt het niet bij het overige werk van Suuns. Wel is het een mooi zoethoudertje terwijl we op hun derde album wachten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Suuns & Jerusalem In My Heart Label:Secretly Canadian
Cover God Damn - Vultures

God Damn - VulturesVorig jaar bracht het rockende duo genaamd God Damn de single ‘Shoe Prints...

Cover Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love

Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love Ze zijn in amper vier jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest interessante...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT