RECENSIE: Death And Vanilla - To Where The Wild Things Are

DAV
2015-05-14 Dood en vanille. Een naar begrip en een heerlijke geur of smaak. Ze staan haaks tegenover elkaar in de naam van deze Zweedse band, alsof ze een specifiek recept voor ogen hadden. Dit contrast is goed terug te horen in de muziek, want ergens schemert door het luchtige geluid van dit Scandinavische collectief een spookachtig laagje. To Where The Wild Things Are is de opvolger van het zelfbenoemde debuut uit 2012. Death And Vanilla maakt muziek die te omschrijven valt als droompop, waarbij sommige elementen zomaar in een nachtmerrie zouden kunnen passen. Een bijzonder geluid dus. Maar wees niet bang, het dromerige geluid blijft op dit album de boventoon voeren. Om dit klaar te spelen maken ze veel gebruik van echo’s, vibrerende zanglijnen en pulserende beats. In de verte hoor je soms het zwoele geluid van Air terug.

Het bijzondere geluid van de Zweden blijft ergens hangen tussen melancholisch en dromerig. De eerste twee nummers zijn wat donkerder qua geluid. Daarna zwaait dat geheel om naar een lichtere toon. ‘California Owls’, ‘Time Travel’ en ‘Follow The Light’ (de titel zegt het al) zijn juist weer lichte en speelse nummers. ‘Shadow and Shape’ bouwt ook nog door op deze speelsheid, maar eindigt met een benauwend en griezelig geluid. ‘The Hidden Reverse’ is als een enge boswandeling in het donker, dit instrumentale nummer laat weer de kanteling van licht naar donker horen die op het hele album terug blijft keren.

Dreampop, zoals we die kennen van onder andere Beach House of Washed Out, hoeft dus niet per definitie lieflijke muziek te zien. Dit bewijzen Death and Vanilla met hun tweede album. Toch zorgt de schakeling van mooi en spookachtig hier ook voor een bepaalde vorm van ambiguïteit. Een uniform geluid wil het namelijk niet helemaal worden. To Where The Wild Things Are heeft daarom niet volledig de capaciteit om de luisteraar helemaal weg te voeren. Het blijft daarom op deze plaat dromen met één oog open.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Death And Vanilla Label:Fire Records
Cover Evans The Death - Expect Delays

Evans The Death - Expect DelaysIn een ver verleden zei Alfred Hitchcock ooit: “A good film should start...

Cover Tigercats - Mysteries

Tigercats - Mysteries De Londense indieband Tigercats is behoorlijk actief. In drie jaar tijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT