RECENSIE: Slang & Purbayan Chatterjee - Pace Of Mind

Slang
2015-06-04 Het Belgische gezelschap Slang heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept. De drie muzikanten omschrijven hun stijl als een mix tussen etnische wereldmuziek, jazz in de stijl van John Coltrane en rock. Op het album Pace Of Mind geven ze vorm aan hun eclectische voorkeuren door samen te werken met Purbayan Chatterjee. De Indische sitar virtuoos won op zijn vijftiende al de prijs van beste instrumentalist in India. Een interessante combinatie dat een net zo interessant en uniek album aflevert. Voor liefhebbers van muzikale vernieuwing is Pace Of Mind zeker een aanrader.

Pace Of Mind is een volledig instrumentaal album. Enkele seconden scatten vormen de enige uitzondering. De plaat bestaat uit drie nummers die langer dan tien minuten duren en twee kortere liedjes die rond de vijf minuten klokken. Gedurende deze momenten leven de heren zich helemaal uit in jazzduels. Dit resulteert onder meer in een langdurige fluitdialoog op ‘Karmasutra’. Uiteraard is een grote hoofdrol weggelegd voor de sitar. Op ‘Pace Of Mind’ krijgt dat een naar techno neigend gevoel mee. Op de achtergrond behouden de bas en drums het basisritme. De sitar jengelt er voortreffelijk overheen.

Voor de liefhebbers van nieuwe, verrassende muziek is Pace Of Mind zeker een aanrader. Naast de muzikale virtuositeit hoor je lekkere ritmes die je gemakkelijk naar India voeren. Doordat er soms toch connecties gemaakt worden met toegankelijke muzikale tradities blijft het album boeien. Dat kan door een stukje techno, maar er wordt ook verwezen naar de rock en reggae tijdens de liedjes. Wie zich minder gemakkelijk laat meevoeren door de jazztraditie van John Coltrane kan het album beter links laten leggen. In dat opzicht sluit Pace Of Mindmeer aan bij het jazzgenre, dan bij de traditie van de wereldmuziek.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Slang & Purbayan Chatterjee Label:Xango Music
Cover Hanoi Masters - War Is A Wound Peace Is A Scar

Hanoi Masters - War Is A Wound Peace Is A ScarHet label voor verrassende wereldmuziek, Glitterbeat, komt met een nieuwe...

Cover Rangleklods - Straitjackets

Rangleklods - Straitjackets Straitjacket is de opvolger van Rangleklods’ debuutplaat Beekeeper uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT