RECENSIE: La Corneille - I Was A Bird

Corneille
2015-05-19 Bij de naam La Corneille denk je niet direct aan een Nederlandse band. Toch komt dit trio rond zanger en gitarist Guy Corneille gewoon uit Utrecht. I Was A Bird is het debuutalbum van de groep, die hun stijl als theatrale rock omschrijft.

Met een dergelijke omschrijving denk je al gauw aan de wat bombastische muziek van bands als Queen en Muse. Die vergelijking gaat zeker niet op, want de muziek van La Corneille is veel subtieler en is beter te omschrijven als folkrock met invloeden uit de jazz, blues en soul.

I Was A Bird is een verzameling van gevoelige nummers, die zijn doorspekt van emotie en voorzien van de nodige dynamiek. De thema’s van de liedjes gaan over volwassen worden, teleurstellingen, afscheid en liefde en hebben soms een introspectief karakter en zijn soms observerend van aard. De teksten worden mooi gedragen door het warme stemgeluid van zanger Guy en de meerstemmige koortjes van de andere bandleden.

Op de plaat is grofweg onderscheid te maken tussen nummers die rustig beginnen en vervolgens langzaam toewerken naar een climax en liedjes die direct vanaf het begin door de hele band worden opgepakt. Beide aanpakken leveren mooie resultaten op zoals het rustige, maar frivole ‘I’m A Waster’, het jazzy ‘The Light Brigade’, het drukke ‘Queen Of Spades’ met zijn Doors-achtige toetsenpartijen en het dreigende ‘Sure’. Daarnaast is ook het intieme ‘Rose’, dat zo van Nick Cave afkomstig had kunnen zijn, een hoogtepunt. Qua sfeer doen de rustige nummers soms denken aan het oudere werk van Coldplay, of het intieme geluid van Tom Odell. Dit wordt extra versterkt door de prachtige pianopartijen en de drumpartijen die daar weer naadloos op aansluiten.

Wat betreft de opbouw van de plaat had er iets meer afwisseling mogen zitten tussen de liedjes die rustig beginnen en de nummers die er meteen vol in gaan. Tot het achtste nummer zijn de liedjes hoofdzakelijk rustig opbouwend van aard, waardoor de aandacht na verloop van tijd wat gaat verslappen. Het drukkere ‘Queen Of Spades’ knalt er dan ook stevig in en voelt in eerste instantie als een vreemde eend in de bijt.

I Was A Bird is een warme, melancholische en pure plaat, waarvan de schoonheid zich bij iedere draaibeurt verder ontpopt. Een debuut om trots op te zijn van een band met een internationaal geluid en waar we in de toekomst vast nog meer van zullen horen.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:La Corneille Label:Eigen Beheer
Cover Ward Thomas - From Where We Stand

Ward Thomas - From Where We StandWie aan country denkt, steekt in zijn gedachten toch al gauw de oceaan over....

Cover Hanoi Masters - War Is A Wound Peace Is A Scar

Hanoi Masters - War Is A Wound Peace Is A Scar Het label voor verrassende wereldmuziek, Glitterbeat, komt met een nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT