RECENSIE: Villagers - Darling Arithmetic

Villagers
2015-06-11 Villagers is een (eenmans-)project van de Ierse singer-songwriter en muzikale duizendpoot Conor O’Brien. Hij begon het project in 2008, nadat zijn band The Immidiate in 2007 uiteenviel en hij tussendoor nog wat ervaring had opgedaan als gitarist in de band van Cathy Davey. In 2010 bracht Villagers het tussen indie, folkpop en rock zwevende debuutalbum Becoming A Jackaluit. Deze goed ontvangen plaat werd in 2013 opgevolgd door {Awayland}. De basis voor dit album werd gevormd met synthesizers, drumcomputers en samplers, waardoor de plaat veel meer een elektronisch geluid kreeg. Daarnaast werkte O’Brien, anders dan op het vrijwel volledig door hem zelf ingespeelde eerste album, (meer) samen met zijn band. Of het nou lag aan de hoge verwachtingen of aan de muzikale stap die O’Brien maakte, {Awayland} kreeg zeer wisselendekritieken. De grote vraag is dan ook in welke muzikale richting Villagers zich beweegt op het nieuwe album Darling Arithmatic.

De plaat opent met het schitterende ‘Courage’, dat nu al een van de mooiste liedjes van 2015 is. O’Brien is openhartig en hij draagt het nummer met zijn heldere, kwetsbare stemgeluid en melodieuze zanglijnen. Voor de muzikale begeleiding grijpt hij terug op de basis van gitaar, bas en drums. Daarmee laat hij in het openingsnummer van Darling Arithmatic al doorschemeren dat Villagers kiest voor eenvoud, voor(gitaar-)liedjes. Er wordt niet voortgeborduurd op de met{Awayland} ingeslagen (elektronische )weg en O’Brien en de zijnen klinken kwetsbaarder en ingetogener dan op debuutplaatBecoming A Jackal.

Villagers laat zich er echter niet van weerhouden om de eenvoudige muzikale basis met een extra instrument (piano, Mellotron of strijkinstrument) en productionele foefjes
(zoals echo’s en galmende geluidseffecten) te vervolmaken. Dit is onder andere in de sfeervolle nummers ‘Everything I Am Is Yours’ en ‘The Soul Serene’ nadrukkelijk terug te horen. Deze twee tracks behoren samen met het openingsnummer en de festivalmeezinger ‘Hot Scary Summer’ tot de hoogtepunten van de plaat.

Met Darling Artithmatic levert O’Brien zijn meest persoonlijke plaat tot nu toe af. Daarbij heeft hij een uitgebalanceerd intiem geluid gecreëerd, dat perfect past bij zijn stem en de thematiek (liefde, relaties) van zijn teksten. Petje af voor deze jonge Ier, die thuis alles zelf geschreven, opgenomen, geproduceerd en gemixt heeft. Hij doet in z’n uppie een serieuze gooi naar beste singer-songwriter plaat van het jaar.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Villagers Label:Domino Records
Cover Seasick Steve - Sonic Soul Surfer

Seasick Steve - Sonic Soul SurferLeeftijd zegt niets over jeugdigheid van geest en je grote geluk kan je...

Cover Mumford and Sons - Wilder Mind

Mumford and Sons - Wilder Mind De heren van Mumford & Sons maakten met hun debuutalbum de banjo hip....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT