RECENSIE: Jaded Star - Memories From The Future

Jaded Star
2015-07-06 Female fronted metal komt in alle gedaanten op ons af. Jarenlang was het vooral gothic metal die ons regelmatig middels amechtig hijgende zangeresjes tot wanhoop bracht. Natuurlijk zit er altijd wel wat smakelijks tussen, maar het is fijn dat we momenteel binnen het genre steeds meer getrakteerd worden door bands die met beide beentjes op de grond staan. Goed voorbeeld hiervan is het Griekse Jaded Star dat met tien emotionele en goed in het gehoor liggende, stevige songs haar debuut Memories From The Future op ons afvuurt. Drie kwartier en tien prima liedjes, het is zoals een goede plaat hoort te klinken.

Achter de microfoon van het in 2013 opgerichte Jaded Star staat overigens niet de minste zangeres. Het gaat hier om Maxi Nil, die we ook kennen van het Oostenrijkse Visions Of Atlantis en het Griekse On Thorns I Lay, al lijkt de muziek op Memories From The Future nergens op die van de genoemde bands. De muziek op het album is vooral goede, modern klinkende, stevige symfonische rock/metal met wat elektronische toevoegingen. De term metal is soms zelfs een te zware term voor de muziek van Jaded Star, al kan de band soms wel vergeleken worden met het Italiaanse Lacuna Coil. Het duidelijkst komt dit naar voren in ‘Healing The Inner Child’ en ‘Raining In Sao Paolo’, waarin Maxi Nil ongeveer op dezelfde manier zingt als Lacuna Coil-zangeres Cristina Scabbia.

Andere prachtige song op het album is de vlot doortrekkende afsluiter ‘Innocence’ , maar ook het soms bijna funky ‘Wake Up’ is prachtig door het sublieme gitaarwerk van Kosta Vreto. Dat gitaarwerk is sowieso op de hele plaat van hoog niveau. Het is vooral de manier waarop de ingenieuze loopjes en riffjes op de achtergrond meelopen en bij meerdere luisterbeurten steeds meer op hun plaats vallen. Maar ook de melodieuze solo’s van de Griek zijn prima. Samen met de mooie stem van Maxi NIl zorgt dit voor drie heerlijke luisterkwartiertjes. Enig minpunt is dat de op zich niet onaardige ballad ‘In Memory’ (over een overleden geliefde) iets te lang duurt en dat het accent van Maxi Nil hier stoort.

Natuurlijk, het is allemaal al vaak gedaan wat Jaded Star ons op Memories From The Future laat horen, maar de kundigheid van de muzikanten en de prima strot van Maxi Nil staan buiten kijf. Dat daarbij ook nog eens een aantal steengoede songs op de plaat staan is mooi meegenomen. Lekker plaatje.
Recensent:Jan Didden Artiest:Jaded Star Label:Bertus
Cover Tesseract - Odyssey/Scala

Tesseract - Odyssey/Scala “Je wordt meegenomen in een betoverend album dat alle kanten op gaat qua...

Cover Ostrogoth - Last Tribe Standing

Ostrogoth - Last Tribe Standing Het geweten van de Belgische oldschool heavy metal is terug in de vorm van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT