RECENSIE: Palma Violets - Danger In The Club

Palma Violets
2015-06-14 Ruim twee jaar na het debuutalbum 180 brengt Palma Violets nu haar tweede album Danger In The Club uit. De vierkoppige band uit de Londense wijk Lambeth nam dit album op met de legendarische producer John Leckie. Deze werkte eerder met onder andere John Lennon, Pink Floyd en Radiohead, maar is wellicht het bekendst als producer van het titelloze debuut van The Stone Roses.

Leckie geeft Palma Violets op Danger In The Club een licht rammelend geluid mee, wat uitstekend past bij de indierock met garage- en punkinvloeden die de band maakt. Mede door de productie klinkt Palma Violets net wat losser en minder gepolijst. Waar de band op het debuutalbum nog vooral deed denken aan The Vaccines met af en toe een vleugje van The Libertines, is het nu eerder andersom. Maar de referenties aan deze beide bands zijn wel minder duidelijk geworden. Palma Violets heeft wat meer een eigen sound ontwikkeld.

Na een kort intro opent Danger In The Club meteen sterk met ‘Hollywood (I Got It)’, een prettig rammelende song die makkelijk in je hoofd blijft hangen. Ook ‘Girl, You Couldn’t Do Much Better On The Beach’ is een lekker nummer, dat door de samenzang in de refreinen wel wat aan The Clash doet denken. De titeltrack doet wat meer aan The Vaccines denken, maar dan in een rauwere versie. ‘Matador’ begint rustig, maar verderop wordt het nummer toch wat steviger.

Eén van de beste nummers op Danger In The Club is ‘Peter And The Gun’, waarvan het refrein meteen in je hoofd blijft hangen. Dit refrein is waarschijnlijk zelfs in de meest beschonken toestand nog mee te zingen, iets wat overigens voor wel meer songs op dit album geldt. Nog beter dan ‘Peter And The Gun’ is ‘English Tongue’ dat mede door het gebruik van de piano nogal aan Bruce Springsteen en zijn E Street Band doet denken, maar dan met Joe Strummer op zang en natuurlijk met een Engelse feel.

‘English Tongue’ is de afsluiter van Danger In The Club. Tenminste, van de reguliere versie van het album. Er is ook een luxe editie met nog vier bonustracks en liefhebbers van Palma Violets moeten zeker voor deze versie gaan. De vier extra tracks doen namelijk amper onder voor de nummers op het reguliere album. Zeker ‘Five Gold Rings’ en ‘The Man Is Asleep’ zijn behoorlijk goed.

Palma Violets levert opnieuw een sterk album af, met een aantal echt goede songs en weinig zwakke broeders. Danger In The Club doet niet onder voor zijn voorganger, al horen we nog niet meteen een hit als ‘Best Of Friends’ of ‘Step Up For The Cool Cats’.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Palma Violets Label:Rough Trade Distribution
Cover The Tallest Man on Earth - Dark Bird Is Home

The Tallest Man on Earth - Dark Bird IS HomeKristian Matsson is een singer-songwriter uit de Zweedse regio Dalarna, die...

Cover Nick Cave And Warren Ellis - Loin Des Hommes

Nick Cave And Warren Ellis - Loin Des Homes Nick Cave en Warren Ellis tekenen met de score voor de film Loin Des...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT