RECENSIE: The Check 1-2 - Bring It all Down

Check 1-2
2015-07-23 Als in 2005 na zo’n tien jaar het doek valt voor de Amsterdamse sixties garage rock ’ n roll band The Skidmarks, pakken een aantal van de bandleden niet lang daarna de instrumenten alweer op. Zij vormen de bandThe Check 1-2. De heren vinden elkaar dan nog altijd in hun passie voor rock ’n roll en duiken in 2006 de studio in. De band debuteert het jaar erop met het album Check 1-2 en speelt veel shows, waaronder als opener voor Arctic Monkeys in Tivoli (Utrecht). De band houdt het even voor gezien als de drummer naar de Verenigde Staten verhuist. Voordat hij in 2012 terugkeert en weer plaats neemt achter de drumkit, neemt de band met een andere drummer de muziek op voor de documentaire In Mijn Hoofd.

Inmiddels is het 2015 en is met Bring It All Downde tweede plaat van de Amsterdammers een feit. Al vanaf de titeltrack van de plaat is duidelijk dat de band ‘gewoon’ een leuke plaat wil afleveren, hetgeen ze best prima afgaat. Rockende rechttoe rechtaan uptempo nummers, die lekker in het gehoor liggen en waarbij de melodieuze gitaardeuntjes en orgelklanken de speakers uitschallen. De band waagt zich niet aan allerlei productionele fratsen, maar kan het toch niet laten regelmatig de stemmen wat te vervormen. Muzikaal laveert het viertal tussen wat stevigere garagerock en meer ingetogen liedjes.

In die eerste categorie vallen onder andere de nummers ‘One Way Track’, ‘Not Enough’ en ‘All Night, Alright’. Met deze nummers, waarin The Check 1-2 er lekker tegenaan gaat, levert de band het beste werk van deze plaat af. Met ‘Come On, Come On’ bevat het album ook een klassieke beatsingle. De band komt minder goed weg met het softere werk. Met name de vocalen zijn weinig overtuigend, hetgeen het gebruik van de stemvervormers mogelijk verklaard. Het dieptepunt – zeker wat betreft (samen-)zang - is de matige ballad ‘What Could You Ever’ en het komische ‘Intercom’. Met het saaie ‘I’ll Try’ en het trage, maar rauwere ‘Blood On My Mind’ weet de band de tekortkomingen in de twee hiervoor genoemde nummers ook niet te compenseren.

Bring It All Down bevat twaalf tracks, die in verschillende sessies in 2008 en 2013 zijn opgenomen en die wat betreft sound, vibe en kwaliteit vrij uiteenlopend zijn. Mogelijk is de tijd die is verstreken tussen de verschillende opname- (en schrijf-) sessies, er mede de oorzaak van dat de plaat meer als een compilatie album aanvoelt. Er is al enige tijd een wederopstanding van sixties- en garagerockbandjes en van al die bandjes zijn er maar een paar goed genoeg om interessant te zijn naast de klassiekers uit het genre. The Check 1-2 behoort (nog lang) niet tot die categorie bands.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:The Check 1-2 Label:Crash Records
Pistoleros

Dub Pistols - The Return Of The PistolerosDe Dub Pistols zijn dankzij computergames zo'n naam die ergens een belletje...

Statusboro

The Statusboro Revue - Jukehouse Revival Rootsrockband The Statesboro Revue heeft om te beginnen al een streepje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT