RECENSIE: Dub Pistols - The Return Of The Pistoleros

Dub Pistols
2015-06-15 De Dub Pistols zijn dankzij computergames zo'n naam die ergens een belletje doet rinkelen. De track 'Cyclone' anyone? Zat in Tony Hawk's Pro Skater 2 en het nummer 'Best Got Better'? in BMX-game met Matt Hoffman als naamgever. De nummers zijn zeker vijftien jaar oud en sindsdien hebben we, in Nederland althans, bar weinig gehoord van de Britten. Onterecht overigens en dat bewijzen ze ook op hun laatste wapenfeit, The Return Of The Pistoleros.

Goed, de mannen doken zo af en toe in soundtracks op, maar nooit waren het kaskrakers. En ook de games waarin hun nummers werden opgenomen, gooiden nooit echt ontzettend hoge ogen. Oftewel, niemand had echt aandacht voor de Dub Pistols. Dat zou op zijn minst nu moeten veranderen, want The Return Of The Pistoleros is een goed album. De mannen borduren voort op een sound waar The Freestylers in hun beste jaren op teerden. Reggae, dub en drum 'n' bass, gegoten in verschillende jasjes. Niet geschikt voor de liefhebbers van sec één genre, maar wel degelijk geschikt voor een groot publiek.

Het geheel op het nieuwste wapenfeit van de Dub Pistols is rond en af, terwijl er wel degelijk allerlei verschillende invalshoeken worden gekozen voor nummers. Laidback tot up-front dansbaar. Telkens gaat het hoofdje op en neer op de ska-achtige beat, die door het album vloeit in verschillende tempo's. De teksten zijn niet geweldig, maar ze zijn dan ook ondergeschikt aan de totale flow van de nummers. Je voelt dat festivalsfeertje.

Tegelijk; er zit geen radiohitje verborgen in het geheel en dus zal er wel weer niet heel veel aandacht zijn voor dit puike stukje muziek. Neemt niet weg dat programmeurs er goed aan doen deze mannen te boeken. Dub Pistols leveren een feestje op een schijfje af, een goed visitekaartje. Met nummers als 'Real Gangsters', 'Ride With It' en 'Our Life' moet het wel los gaan.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Dub Pistols Label:Pias
Cover Damp - Bloedstraat

Damp - BloedstraatDeze Amsterdamse groep wordt gevormd rond zanger en tekstschrijver Teus...

Check

The Check 1-2 - Bring It all Down Als in 2005 na zo’n tien jaar het doek valt voor de Amsterdamse sixties...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT