RECENSIE: King of the World - Live At Paradiso

KOTW
2015-06-08 Dat er door pers, media en publiek zo goed gereageerd zou worden op hun muziek, hadden ze na de oprichting van hun band King Of The World in 2012 zelfs niet durven hopen. Na het overlijden van de legendarische blueszanger Harry Muskee in het jaar daarvoor, kwam voor Erwin Java plotsklaps een einde aan zijn jarenlange rol die hij vervulde als gitarist in Cuby & The Blizzards. Samen met Normaal-drummer Fokke de Jong werd gezocht naar medestrijders om samen een nieuw muzikaal avontuur te starten.

Met ervaren muzikanten als zanger/bassist Ruud Weber en toetsenvirtuoos Govert van der Kolm in de gelederen werd al snel het aloude begrip ‘superband’ van stal gehaald. Belangrijker echter was het feit dat prominenten als Pauw en Witteman en Johan Derksen publiekelijk hun waardering uitspraken voor de muziek van King Of The World om daar vervolgens in hun populaire programma’s ook aandacht aan te besteden. Uiteraard bleken zowel club- als festivalprogrammeurs het kwartet eveneens te zien zitten, met als gevolg dat de live-reputatie de band vooruitsnelde. Dat laatste maakt de release van Live At Paradiso nu juist de moeite waard, want ondanks het feit dat er nog maar twee volledige studioalbums zijn verschenen, is het podium de plaats waar de meeste indruk wordt gemaakt.

Naast ‘geleend materiaal’ van Johnny ‘Guitar’ Watson en Ray Charles, kan het viertal zich namelijk beroepen op indrukwekkend eigen werk zoals het waanzinnig gevoelige ‘Can’t Go Home’, een elf minuten durend eerbetoon aan Harry ‘Q’ Muskee, of de meeslepende bluesballad ‘If You Want To Leave’ waarin een geweldige rol is weggelegd voor het lyrische gitaarspel van Java. Hielden de bluespuristen zich aanvankelijk nog wat afzijdig, omdat het ‘vuur’ nog wel eens zou ontbreken, na beluistering van Live At Paradiso zullen ook zij overtuigd zijn. Waarmee de urgentie van deze release op dit moment nog maar eens wordt aangetoond.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:King of the World Label:Bertus
Cover Lieutenant - If I Kill This Thing We`re All Going To Eat For A Week

1ste Lieutenant - If I Kill This Thing We`re All Going To Eat For A WeekMenig lid van een grote band houdt er één of meer projecten op na naast de...

Cover The Darkness - Last Of Our Kind

The Darkness - Last Of Our Kind Het is een mix van AC/DC, Guns ‘N Roses en een vleugje Metallica. Zo is het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT