RECENSIE: Ben Liebrand - Iconic Groove

Liebrand
2015-08-26 De meeste mensen zullen Ben Liebrand kennen als DJ van Radio Veronica, waar hij in 1983 zijn debuut maakte met het programma In The Mix. Naast platen draaien op de radio maakte Liebrand ook een aantal cd’s en een lange lijst verzamelaars. Zijn debuutplaat Styles kwam alweer in 1990 uit. Op Iconic Groove is Liebrand na een lange periode weer terug met een album dat qua geluid teruggrijpt op de dansmuziek van eind jaren ’70 en begin jaren ’80. Een titel als Iconic Groove schept wel enkele verwachtingen, maar de term ‘iconisch’ is misschien iets te veel van het goede.

Het thema op dit album grijpt terug op alles wat met het weekend te maken heeft. Van een geschikte outfit kiezen tot de reis naar de club en van het losgaan op de dansvloer tot het onfortuinlijke moment dat de zon opkomt en je weer naar huis moet gaan. De eerste single en albumopener ‘Weekend’ (een meer toepasselijke titel voor een album met dit thema is er waarschijnlijk niet) – een samenwerking met James “D-Train” Williams – is een groovy nummer waarop meteen te horen is hoe de rest van het album klinkt. Andere titels spreken ook voor zich: ‘Don’t Stop’, ‘Boogie’ en ‘To The Venue’ grijpen allemaal terug op het thema weekend. Muzikaal gezien klinkt het album nogal gedateerd. Het is leuk dat Liebrand teruggrijpt op de muziek van pakweg dertig jaar geleden, maar een eigentijds jasje had dit album niet echt misstaan. Het is soms alsof je letterlijk in je discopak naar een discotheek in het verre verleden wordt getransporteerd.

Ook de speelduur van het album komt de beleving van de muziek niet echt ten goede. Maar liefst 17 tracks telt ‘Iconic Groove’, waardoor eerder de speelduur iconisch wordt in plaats van de muziek zelf. De trompetten, bongo’s en piano’s keren op bijna elk nummer wel weer terug. De sfeer is eerder geschikt voor een lounge-setting dan voor een echte party. Als achtergrondmuziek is deze plaat dan ook prima geschikt, dan valt het gedateerde geluid ook een stuk minder op. Een leuke poging om oude dansmuziek te doen herleven, maar door het woord ‘Iconic’ kan een streep geplaatst worden.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Ben Liebrand Label:Sony Music
Cover British Sea Power - The Decline of British Sea Power & The Decline-Era B-Sides

British Sea Power - The Decline of British Sea Power & The... British Sea Power is altijd al één van de meest onvoorspelbare bands in het...

Cover The Vaccines - English Graffiti

The Vaccines - English Graffiti Al vanaf de eerste langspeler in 2011 lijkt The Vaccines een patent te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT