RECENSIE: Pet Symmetry - Pets Hounds

Pets
2015-07-29 De uit Chicago afkomstige band Pet Symmetry is een gelegenheidstrio bestaande uit leden van Dowsing, Kittyhawk, Mountains For Clouds en Into It Over It. Over het algemeen zijn het bands die niet echt bekend zijn bij het grotere publiek, maar die een behoorlijke staat van dienst hebben in de hoek van de indierock, de emo poppunk en de mathrock. De groep is ontstaan vanuit de behoefte om naast de bestaande bands waarin de afzonderlijke leden zitten, gewoon wat lol en muziek te maken. Pets Hounds is het debuutalbum van de band.

Ondanks het feit dat de achtergronden van de afzonderlijke bandleden op het album zijn terug te horen, is Pets Hounds geen slap aftreksel van een van de hiervoor genoemde bands. Het album begint nog vrij rustig, maar het chaotische begin van het tweede nummer en tevens eerste single ‘Give Thanks (Get Lost)’ is een duidelijke voorbode dat de plaat niet in dat ritme blijft voortkabbelen. Gaandeweg de plaat worden de gitaarriffs steeds steviger en het ritme van de bas en drums steeds opzwepender. Daarmee vloeit het stevige poprockgeluid van de tweede single van de plaat, ‘Class Action Force (Useless Tools)’, moeiteloos over in stuiterende poppunknummers zoals ‘Spacial Ex-Percepton (No Sleep Til Bedtime!)’ en ‘Cereal Killer (Rellik Laerec)’. Daarbij worden de nummers niet alleen steeds sneller, maar ook steeds korter. Het laatst genoemde liedje duurt bijvoorbeeld maar net iets langer dan een minuut. De band klinkt in die nummers als een meer pretentieuze variant van Green Day.
Op de laatste twee nummers neemt de band gas terug, waardoor weer wat meer ademruimte ontstaat voor de luisteraar en de teksten en melodieën wat beter tot hun recht komen. Dit mondt uit in de ingetogen en melancholische indiepopnummers ‘Gone, Gone, Gone (Even Further Gone)’ en ‘Salad Daze (Seein’ Cred)’, die daarmee net als de eerdergenoemde singles tot de hoogtepunten van de plaat behoren en in de sfeer van bands als Weezer, Buffalo Tom en K‘s Choice liggen.

De titels van de nummers bevatten veel woordspelingen, zoals de ondertitel ‘Knock Knock Knocking On Evans Door‘, die zowel verwijst naar een nummer van Bob Dylan als naar zanger Evan Weiss. Ondanks de melige titelnummers is de inhoud van de teksten, die bijvoorbeeld over depressies, relatieproblemen en onuitgesproken woorden gaan, veel serieuzer van aard.

Pets Hounds is een korte, maar krachtige, energieke en pure plaat waarop de leden van de verschillende bands en de invloeden die ze vandaar uit meenemen uitstekend lijken samen te smelten en daarmee klinkt als een band die al vele jaren in deze samenstelling speelt.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Pet Symmetry Label:Bertus
Cover Widowspeak - All Yours

Widowspeak - All YoursAl enkele weken voordat de plaat verkrijgbaar is, kreeg de muziekpers de...

Cover Civil War - Gods Generals

Civil War - Gods Generals De Amerikaanse burgeroorlog blijft een onuitwisbaar litteken in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT