RECENSIE: System Overthrow - System Overthrow

SystemO
2015-09-02 De klassieke metalplaten uit de jaren tachtig van de vorige eeuw klokten vaak maar een half uurtje of net iets meer. Precies genoeg om niet te vervelen, maar wel genoeg om een plaat een klassieker te laten worden. Indachtig dit gegeven heeft ook System Overthrow een album opgenomen dat het half uur niet haalt, maar doodleuk acht strakke speedmetal nummers als een mitrailleurvuur op ons afknalt, als ware het die roemruchte jaren tachtig waarin metal nog volop in ontwikkeling was.

Wanneer je naar het selftitled debuut luistert van deze Nederlandse/ Belgische band hoor je in gedachten weer die eerste platen van Anthrax, Slayer, Metallica, Death Angel, Toxik en noem nog maar een rijtje op. Albums die ondergetekende nog altijd koestert. De drie heren en dame van System Overthrow hebben het goed begrepen en laten in acht songs en 28 minuten die nostalgische jaren tachtig weer herbeleven. Maar dan wel in een iets moderner jasje, want de productietechnieken en geluidskwaliteit is in de loop der jaren flink verbeterd. Zelfs een eigen beheer productie als deze heeft een geluid dat staat als een huis. Wat het meest in het oor springt, is het strakke riffwerk en de snelle solo’s van Luc de Warem en de hoge uithalen van zanger Willy van der Kaa. Gewoon genieten.

De eerste drie songs klappen er met een stevig en strak tempo lekker in, voordat met het machtige Metal Church-achtige ‘Rise From The Ashes’ iets gas wordt teruggenomen. Dit nummer is wat trager en afwisselender en daardoor klinkt het ook wat zwaarder dan de rest. Hierna gaat het gas er weer stevig op met een superstrak speedmetaltempo (mooi werk van drummer Joeri Warmerdam en bassist Els Emonds) tot het laatste nummer ‘Fallen Angel’, dat ook iets afwisselender is. Een ander opvallend nummer is ‘Pit Fighter’ dat sterk geïnspireerd lijkt door ‘Gung-Ho’ van Anthrax.

System Overthrow heeft een lekker energieke en spetterende plaat afgeleverd, en door de korte speelduur krijgt deze nooit de kans om te vervelen. Ooit hadden we dat toch ook met een plaat die Reign In Blood heette?.
Recensent:Jan Didden Artiest:System Overthrow Label:Eigen Beheer
AoA

Art Of Anarchy - Art Of AnarchyVolgens de persberichten die voorafgingen aan de officiële introductie van...

Cover End of the Dream - All I Am

End of the Dream - All I Am Dat we in Nederland met een meer dan gemiddeld aanbod van female fronted...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT