RECENSIE: Reverend Shine Snake Oil Co - Totems And Familiars

Totems
2015-08-21 Wie de afgelopen editie van het North Sea Jazz Festival bezocht kon werkelijk niet om ze heen. De Reverend Shine Snake Oil Co. stond maar liefst drie dagen op podia binnen en buiten Ahoy en zelfs rond het nachtelijke uur in de foyer te spelen. Onwetende bezoekers waren zichtbaar verrast door de onverwachte maar tevens zeer aangename freakshows die ze voorgeschoteld kregen. Het enthousiasme en gedrevenheid van dit bonte gezelschap werkte dan ook enorm aanstekelijk. De Amerikaanse Denen doen nu eenmaal niets liever dan hun door Negro-spirituals geïnspireerde rauwe rhythm & blues/soul/swing/jazz en bluesgrass delen met een zo’n groot mogelijk publiek.

Een jaar eerder was het nog de eerste volwaardige geluidsdrager Anti-Solipsism Part 1: Creatures waarmee enige opschudding werd veroorzaakt maar ondanks de uitgebreide tournees hebben The Angryman, Sandman, Silk City Kid en Colonel Taz, want zo heten ze echt, toch kans gezien om wederom enige activiteiten in de studio te bewerkstelligen. De invloeden van The Good Lord, wine, whiskey and women voeren op deel 2, Totems And Familiars genaamd, nog altijd de boventoon en ook de duivel lijkt zich er wederom mee bemoeid te hebben, maar dat het toch zeker de geest van de legendarische Screamin’ Jay Hawkins is geweest die in de studio heeft rondgehangen lijdt eveneens geen twijfel.

Het kraakt, beukt en rammelt aan alle kanten. Er is geen redden meer aan. ”We gaan er allemaal aan als de zon ondergaat”, aldus de ‘The Mouth’ van Angryman die met zijn wanhoopskreten en angstaanjagende uithalen de stuipen op het lijf jaagt.

Ooit eens willen weten hoe een als een stuk wild aangeschoten en op hol geslagen Tom Waits zou kunnen klinken? Luister naar 'Indifference'. Gegarandeerd dat je de eerste uren geen oog dicht durft te doen. De vreemde blazer- en percussie-instrumenten klinken bijzonder onheilspellend en dragen bij aan de macabere sfeer van de bizarre verhalen die hier aan de orde worden gebracht.

Totems And Familiars is een luisterervaring die geheel op eigen risico beleefd moet worden, maar waarvoor iedere vorm van aansprakelijkheid is uitgesloten.

De allerstoersten worden bovendien uitgedaagd om binnenkort één van deze optredens op diverse Nederlandse podia bij te wonen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Reverend Shine Snake Oil Co Label:Kamikaze PR
Cover Awash - Carry On

Awash - Carry OnHet vijftal heren dat gezamenlijk de band Awash vormt, komt uit...

Widowbirds

The Widowbirds - Black Into The Blue Het is een mix van een oude sound als Led Zeppelin en een nieuwe sound die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT