RECENSIE: The Riptide Movement - Getting Through

Riptide
2015-09-15 In eigen land al acht jaar bezig. Dat is een behoorlijke periode en je zou zeggen dat het tijd wordt om over de grenzen te gaan kijken. Tijd om in de voetsporen te treden van verschillende landgenoten die het succes in het buitenland wel degelijk hebben gevonden. Het moment dat de Ierse band The Riptide Movement deze stap gaat nemen is aangebroken. Veelbelovende catchy liedjes met een samenkomst van diverse instrumenten en een band die weet hoe ze het moeten aanpakken. Het antwoord ‘nee’ kennen ze dan ook niet zo zeggen ze zelf. Op zoek naar de manier om ‘ja’ als antwoord te krijgen komt de band met het album dat deuren moet openen in Europa. Getting Throughheeft qua songs in ieder geval genoeg te bieden.

De nummers van The Riptide Movement zijn vaak goed opgebouwd. Een pingelend gitaartje wordt een liedje, soms een popsong van formaat. Een recept dat op dit album een aantal maal wordt toegepast, zonder dat het daadwerkelijk eentonig wordt. Neem daarbij de verschillende blaasinstrumenten die te horen zijn, de pakkende refreintjes en een aantal momenten van samenzang en je hebt een mooi aanbod van liedjes. Waar je soms The Gaslight Anthem hoort, hoor je ook hier en daar ook een beetje Franz Ferdinand en The Lumineers. Erg gevarieerd, maar het geeft aan wat de band allemaal inspireert.

Het album opent met misschien wel het meest pakkende liedje ‘Animal’, waarbij de blaasinstrumenten het nummer versterken. Getting Through bevat meer van dat soort liedjes waarbij het refrein dusdanig pakkend is dat het je hoofd niet snel meer verlaat. Toch wil de band meer laten zien. Titeltrack ‘Getting Through’ bouwt lief en gevoelig op en ‘Glór’ valt op vanwege de funky mondharmonica die te horen is. Het zijn opmerkelijke toevoegingen in positieve zin. Het maakt de stijl en de nummers soms wat country-achtig.

Veelbelovend zoals eerder gezegd is ook de organisatie van Eurosonic/Noorderslag opgevallen, wat de band een optreden opleverde op het festival dit jaar. 3FM pikt artiesten als deze band graag op en zo ook The Riptide Movement. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren voor we een aantal liedjes van dit album terug gaan horen op de radio. Daar passen deze dan ook prima, dus wat dat betreft zal Getting Through inderdaad de mannen een ‘ja’ opleveren.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:The Riptide Movement Label:Caroline Records
Cover Herbert - The Shakes

Herbert - The ShakesMatthew Herbert is één van de beste producers van Engeland en maakt al zo’n...

Cover Lightnin' Guy Verlinde - Better Days Ahead

Lightnin' Guy Verlinde - Better Days Ahead Onder de naam Lightnin’ Guy maakte de Belg Guy Verlinde naam in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT