RECENSIE: Herbert - The Shakes

Herbert
2015-08-12 Matthew Herbert is één van de beste producers van Engeland en maakt al zo’n twintig jaar muziek onder verschillende namen. Zijn werk is vaak zeer experimenteel en origineel. Zo heeft hij met zichzelf een aantal afspraken over zijn muziek gemaakt en opgesteld in zijn “Personal Contract For The Composition Of Music [Incorporating The Manifesto Of Mistakes]”. Hierin staat, onder andere, dat hij geen gebruik zal maken van bestaande samples en dat de nummers live uit te voeren moeten zijn. Onder deze richtlijnen maakt Matthew Herbert vooral maatschappijkritische albums waarop geluiden uit het dagelijks leven de muziek vormen. Zo schreef hij eerder albums met een kritische blik op de voedselproductie (gemaakt van geluiden van voedsel), een plaat die volledig opgebouwd is van geluiden van het menselijk lichaam en nog vele andere bijzondere projecten. Zijn basis ligt echter in de dance en negen jaar na zijn laatste danceplaat onder de naam Herbert, brengt hij The Shakes uit. Deze plaat is iets minder experimenteel dan de bovengenoemde albums, maar bevat nog steeds bijzondere geluiden. Zo worden een aantal nummers begeleid door een kerkorgel uit Hampstead en heeft Herbert voor het nummer ‘Safety’ kogels op Ebay gekocht en daarmee een basis gelegd voor de muziek.

De eerste single van het album is ingezongen door Rahel Debebe–Dessalegne en heet ‘Middle’. Het is een vrolijk liedje met een aanstekelijk ritme. Herbert wil “elektronische muziek voor de ziel maken” want hij ziet hoe muziek kan kalmeren, maar bijvoorbeeld ook kan motiveren. Waar ‘Middle’ vrolijk stemt, zet het daarop volgende ‘Strong’ juist aan tot actie. Het nummer is ingezongen door de tweede zanger van de plaat: Ade Omotayo, voormalig achtergrondzanger van Amy Winehouse. Hier gebruikte Herbert opnames van een protestmars in Engeland en samen met de overtuigende zang van Omotayo is dit het meest krachtige en pakkende nummer van de plaat.

Matthew Herbert’s albums zijn naast muziek ook vaak te zien als kunstwerken. The Shakes is een album vol met sterke nummers met een zomers gevoel. Werkelijk ieder liedje heeft iets bijzonders en na iedere luisterbeurt zijn er nieuwe geluiden en elementen te horen in de muziek. Het is een geweldige plaat.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Herbert Label:Caroline Records
Sean Taylor

Sean Taylor - The Only Good Addiction Is LoveOndanks zijn enorme cv, heeft de muziek van Engelse rootsartiest Sean Taylor...

Cover The Riptide Movement - Getting Through

The Riptide Movement - Getting Through In eigen land al acht jaar bezig. Dat is een behoorlijke periode en je zou...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT