RECENSIE: the Bullfight - La Chasse

Bullfight
recensie cijfer 2000-10-09 Het vierde album van de Rotterdammers van The Bullfight neemt de luisteraar mee in een diepe wereld van moordenaars, masochisten, fatale vrouwen en een hele hoop andere bizarre beeldspraken. Op La Chasse valt een band op zijn absolute piek te horen, iets dat niet aan het Nederlandse publiek voorbij zou moeten gaan.
La Chasse grossiert in kleine lugubere verhalen van het soort waar David Lynch en Stephen King gek op zijn. Met name die laatste lijkt een aardig referentiepunt te zijn voor tekstschrijver Nick Verhoeven, het titelnummer en ‘This Village’s Only Pastor’ zouden zo één op één overgenomen kunnen worden door de Amerikaanse schrijver om er zijn volgende boek op te baseren. ‘The Cold Case Of Irina Lukashenko’ gaat nog een stap verder en schiet in een wat meer absurdistische stijl waar Lynch of iemand als Nick Cave zich graag in bevindt. Samen vormen deze nummers een ratjetoe van curieuze karakters en een beklemmend ongemakkelijke sfeer. Zanger en tekstschrijver Verhoeven en componist Van der Vliet spelen met de luisteraar door de muziek lichtvoetig te houden op het moment dat de teksten juist de zwartgalligheid invallen. Het is een truc afgekeken van de meesters, maar uitgevoerd op een eigenzinnige en ambitieuze manier die je niet vaak meer op plaat tegenkomt, niet binnen en ook niet buiten Nederland.

Een band die zich zo nadrukkelijk laat inspireren loopt echter wel het risico vergeleken te worden met de groten uit het vak en hierbij komen toch wat zwakheden naar boven. De stem van Verhoeven is ondanks het lage register waarin hij zingt niet dreigend of autoritair genoeg om het geheel echt angstaanjagend te maken. Luister je bijvoorbeeld naar nummers met vergelijkbare thema’s, zoals ‘Where The Wild Roses Grow’ of ‘Red Right Hand’ van Nick Cave, dan merk je dat het juist de subtiele werkingen van het stemgeluid van Cave zijn die het verschil maken tussen intrigeren en écht angst aanjagen. Het zegt wat over de kracht van La Chasse dat we deze vergelijking überhaupt kunnen maken, maar hier valt nog wel wat te winnen.

The Bullfight is erin geslaagd met La Chasse een plaat te maken met een eigen identiteit, een plaat met thriller- en horrorelementen die op momenten werkelijk onder je huid gaat zitten. De teksten van Verhoeven zijn een revelatie te noemen en kunnen dienen als lesmateriaal hoe je in een paar minuten karakters uitdiept en een luguber scenario schetst. Blind aan te schaffen voor fans van Nick Cave.
Recensent:Jelle Burger Artiest:the Bullfight Label:Sonic Rendezvous
Cover Morgan Heritage - Strictly Roots

Morgan Heritage - Strictly RootsRond de eeuwwisseling had de zingende familie Morgan Heritage veel succes...

Cover Todd Tobias - Tristes Tropiques

Todd Tobias - Tristes Tropiques De gemiddelde luisteraar van alternatieve muziek heeft vast wel eens gehoord...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT