RECENSIE: Joe Satriani - Shockwave Supernova

Satriani
2015-10-06 Tsja, Joe Satriani. Wat moet je hier nu over kwijt. Behalve dan: wat een extreem goede plaat! Het is een van de beste gitaristen die nu actief zijn en toch wordt hij erg ondergewaardeerd. Want wat een juweeltje van een album is Shockwave Supernova zeg.

Waar hij, Steve Vai ene Kirk Hammet (Metallica) de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd is hijzelf geïnspireerd door Jimi Hendrix. Met niets meer dan muzikale lof sinds 1984 wordt hij als een gitaargrootheid gezien.

En het volledig instrumentale album bevestigt dit ook zeker. Het begint al bij het eerste nummer ‘Shockwave Supernova’ waar hij met een knal binnenkomt. Het hardrock ritme van de drum gecombineerd met het snelle werk van Satriani is een overtuigend begin.

Verderop in het album laat hij nog meer van dit ontzettend snelle werk horen. ‘Crazy Joey’ is een nummer waar hij het tempo verschrikkelijk aanpast. In het begin is het erg rustig en meegaand waarna hij overgaat op heel snel spel. Maar ook het feit dat het niet alleen om gitaar draait komt sterk naar voren. Door aandacht te geven aan verschillende soorten instrumenten maakt dit album divers en veelzijdig. Het is niet het zoveelste gitaaralbum. In ‘Keep On Movin’ wordt in eerste instantie de nadruk gelegd op een piano met een funky drumritme.

Maar ‘wanneer je als gitarist snel kan zijn betekent niet dat je een goede muzikant bent. Het magische aan een instrumentaal gitaaralbum is de afwisseling in ritmes. Dit is ook wat een muzikant maakt of breekt, want het onder controle houden van je instrument door langzaam en beheerst te spelen is iets waar je talent voor moet hebben. En Satriani heeft dat zeker. In ‘All Of My Life’ is een prachtige gierende solo te horen. Het is om bij weg te dromen omdat de sfeer die gecreëerd wordt een bijna intiem moment wordt. De track heeft een blues-achtige vibe en heeft wat weg van Joe Bonamassa.

Al met al niks dan lof over Shockwave Supernova. Het is een album waar je zo doorheen bent. Zelfs het gebrek aan vocalen doen niks af van de plaat. Het is misschien wel beter zo, want een stem kan afleiden van wat er op de achtergrond gebeurd en in dit geval is dat het wonderschone gitaarspel van Joe Satriani.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Joe Satriani Label:Sony Music
Skint

Various - 20 years Of Being SkintDanceliefhebbers die in de jaren negentig de betere feesten bezochten op het...

Cover Tame Impala - Currents

Tame Impala - Currents Tame Impala begon in 2007 als eenmansproject van de Australiër Kevin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT