RECENSIE: Gardens & Villa - Music For Dogs

G&V
2015-10-08 Technologische vooruitgang en dan vooral de keerzijde daarvan houdt menig artiest bezig. De kille onpersoonlijke kant levert voor veel muzikanten genoeg voer en inspiratie op voor liedjes of hele conceptplaten. Zo ook Gardens & Villa, dat dit thema als uitgangspunt nam voor hun derde langspeler Music For The Dogs. Hierop mijmert zanger Chris Lynch over de alom aanwezige verbondenheid met de digitale wereld en dat iedereen zich verliest in sociale media en blogs, waar de ware schoonheid met een vergrootglas gezocht moet worden.

"Searching through the blogs / cultural modulation / music for the dogs", zingt hij in 'General Research', muziek die diep verstopt zit in de krochten van het wereldwijde web en daardoor muziek voor de honden is, niemand die het zal vinden. "We'll find a way to separate The diamonds", vervolgt hij later. Maar of dit album tot de juweeltjes behoort valt nog maar te bezien. De voorgangers wisten nog maar weinig opzien te baren en of dat nu wel zal gebeuren is maar twijfelachtig. De inmiddels tot een duo gereduceerde band gaat namelijk op dezelfde voet verder als voorheen en daar viel nogal wat op aan te merken.

Zo klinken er nog steeds de uitwaaierende synths met de blikkerige drumpartijen, maar vooral de hoge ijle zang van Lynch, die nu eenmaal geen sterke zangstem heeft. Het eighties geluid klinkt daardoor veel te dun om te overtuigen en mist simpelweg de kracht. 'Maximize Results' klinkt daardoor als een hypernerveus liedje met hysterische zang en een soort van breakbeats op melkpakken. Ook op 'Everybody' gaat de zang van Lynch irriteren en dan zijn we nog niet halverwege.

Want eigenlijk zakt de plaat alleen maar verder weg. 'Alone In The City' is een ronduit vervelend nummer en 'Jubilee' vreselijk langdradig terwijl het niet eens een bovengemiddeld lang nummer is. Eigenlijk is alleen 'Fixations' een aardig gelukt liedje wat goed te verdragen is. Het tweetal moet zich eens goed beraden op hun muzikale richting en geluid en meer vanuit hun kracht gaan werken. Het lijkt nu alsof ze voortdurend boven hun macht aan het werken zijn en dat kan nooit de bedoeling zijn. “Music for the dogs” zou dan ook wel eens een akelig toepasselijke label kunnen zijn voor dit werk.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Gardens & Villa Label:Secretly Canadian
Cover Ought - Sun Coming Down

Ought - Sun Coming DownDrie Amerikanen en een Australiër die elkaar in het Canadese Montreal leerden...

Cover Brother & Bones - Brother & Bones

Brother & Bones - Snow Wie vandaag de dag spreekt over populaire folkmuziek, zal in dezelfde adem...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT