RECENSIE: The Deslondes - The Deslondes

Deslondes
2015-10-19 Aan het begin van dit jaar begon de naam van The Deslondes rond te zingen op het SXSW festival. The Deslondes is een nieuw country gezelschap dat een vintage mix van country en New Orleans jazz fenomenaal ten gehore zou brengen. Enig zoekwerk leert dat de mannen van The Deslondes niet volledig nieuw zijn in de Americana wereld. De band opereerde eerder onder de naam Tumbleweeds en is aangevuld met muzikanten van Hurray For the Riff Raff.

Het was een tijdje wachten op het eerste album, maar in de zomer lag hij er dan echt. Op het gelijknamige The Deslondes onderstreept de groep haar relevantie. De voortreffelijke mix van country, blues en jazz voert terug naar voorbije tijden. Daarbij swingt het, maar slaan ook de serieuze nummers de juiste toon aan. ‘The Real Deal’ is opgebouwd rond een rock ’n roll ritme. Het refrein wordt meerstemmig gezongen. De begeleiding heeft een rauw garagerock gevoel dat zich onder andere vertaalt in een nonchalante solo. In de rustigere nummers leveren de heren verscheidene hoogtepunten af. Ten eerste is er ‘Heavenly Home’. Met een mondharmonica opent het nummer al heerlijk neuriëend. Meerstemmig zingen de muzikanten vervolgens in de stijl van The Band een echte country ballade. Een steelgitaar bouwt de melancholische sfeer vervolgens verder uit. Een zelfde aanpak zorgt bij ‘Louise’ voor een opgewekt gevoel. Het romantische nummer kent een voortreffelijk honkytonk ritme. Naast zachte drums, maakt het gebruik van de steelgitaar er een swingend walsje van.

Met het gelijknamige debuutalbum The Deslondes laat de groep horen de grootste muzikale verrassing van 2015 te zijn! Oude country ballades vloeien moeiteloos samen met snellere rock ’n roll. De nummers voeren je naar de hoogtijdagen van The Band, maar flirten net zo makkelijk met Crosby, Stills & Nash. De muzikanten hebben allen gemeen dat ze over een zeer goede stem beschikken. Tel daar nog eens ijzersterke arrangementen bij op en je hoopt dat we nog vele albums lang mogen genieten van The Deslondes!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Deslondes Label:New West Records
Malin

Jesse Malin - Outsiders Jesse Malin heeft een goede staat van dienst en weet desondanks buiten de...

JW Roy

JW Roy - Dry Goods & Groceries Muzikant JW Roy is recentelijk vooral bekend van zijn Nederlandstalige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT