RECENSIE: Girls Names - Arms Around A Vision

Girls Names
2015-11-12 Vorige maand was het Back To The Future dag. Het gevoel van terug in de tijd zijn is ook sterk aanwezig bij het beluisteren van Arms Around A Vision, de derde volwaardige plaat van het uit Belfast afkomstige Girls Names. Ditmaal brengt het viertal ons terug naar de postpunk en new wave periode van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig.

De nieuwe plaat ligt qua stijl behoorlijk in het verlengde van zijn voorganger The New Life. Toch zijn er wel wat verschillen. Ten eerste valt op dat ditmaal meer gebruik is gemaakt van synthesizers, waardoor er meer variatie in de nummers zit en een stap wordt gezet richting de new wave en glamrock. Dit valt het meest op in de instrumentale intermezzo’s ’(Obsession’ en ‘Convalescence)’, waarbij het lijkt alsof Brian Eno in de studio is aangeschoven. Maar ook in hoogteunten als ‘Desire Oscillations’ en ‘Chrome Rose’ klinkt de band erg als Roxy Music en The Stranglers in de vroegere jaren.

Daarnaast valt op dat de stem van zanger Cathal meer pathetisch is en bij vlagen als een mix van Joe Strummer, Nick Cave en Shane MacGowan klinkt. Dit geeft de liedjes over het algemeen meer overtuigingskracht en een donkerder gevoel. Het klinkt bij vlagen wel wat overdreven en niet altijd direct toegankelijk. De teksten zijn overigens ditmaal minder cryptisch dan op de eerdere platen en zijn hoofdzakelijk maatschappijkritisch en donker met thema’s als egoïsme, vluchtgedrag, vervreemding en opoffering.

Naast de new wave nummers bevat de plaat ook nog de nodige strijdlustige postpunk liedjes waarop de pompende baspartijen, de opzwepende drums en de gierende gitaren de boventoon vormen. Met name ‘Dysmorphia’ en ‘Take Out The Hand’, die klinken als een kruising tussen The Clash en Joy Division zijn echte hoogtepunten. Noemenswaardig is ook het openingsnummer ‘Reticence’ dat al seen kakofoneiebegint en na ruim een minuut moeiteloos overgaat in een zeer melodisch liedje, om vervolgens weer net zo vreemd te eindigen. De plaat begint daardoor niet erg gemakkelijk. Ook het laatste nummer van de plaat begint wat rommelig en ongrijpbaar, maar gaat na verloop van tijd over in een bijna hypnotiserend ritme en dito synthesizerloopje dat eindeloos door zou mogen gaan. Het roept de behoefte op om de plaat direct opnieuw op te zetten.

Arms Around A Vision is een knappe, hoogwaardige en energieke plaat, waarop Girls Names een meer volwassen geluid laat horen en waarop de band aangeeft muzikaal veel in haar mars te hebben. Het is niet direct een hele gemakkelijke plaat, maar wel een die duidelijk onder de huid gaat zitten en vraagt om meer.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Girls Names Label:Konkurrent
Cover Dralms - Shook

Dralms - ShookChristopher Smith’s nieuwe project heet Dralms . De groep maakt zweverige en...

Cover Hans Teeuwen en The Painkillers - Popstukken

Hans Teeuwen en The Painkillers - Popstukken Tijdens één van zijn shows zingt cabaretier Hans Teeuwen een solo van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT