RECENSIE: Enabler - Fail To Feel Save

Enabler
2015-11-28 Om je als moderne hardcoreband op grotere schaal te onderscheiden moet je eigenlijk een metalband zijn. Andersom is dat gek genoeg eigenlijk ook zo. Enabler is een typisch product van het vagevuur wat de fusie van die twee genres heeft opgeleverd. Een lekker schimmig gebied waar het aantal solo’s of de frequentie van het gebruik van de dubbele bassdrums min of meer bepaalt onder welke noemer je eigenlijk valt. Het maakt al met al geen moer uit. Het wachten is hoe dan ook op die ene vette break waar er nog eens wat te moshen valt. Of dat nu in de metal of in de hardcore is. En moshen konden we. Toen vorig jaar La Fin Absolue Du Monde verscheen konden we met Enabler eindelijk, eindelijk, eindelijk spreken van een waardige nieuwe vaandeldrager. Het werd na 15 jaar ook wel eens tijd dat er iemand Converge naar de kroon kwam steken, toch!?

Een krap jaar later is hier opvolger Fail To Feel Safe. En om voor de verandering eens niet om de hete brei heen te draaien: We kunnen wederom op zoek naar een nieuwe kampioen. Helemaal niks aan dit werk komt in de buurt van het overrompelende magnum opus van nog maar een jaar geleden.

De heftige bombast van opener ‘Suffer To Survive’ ten spijt, is dit album over de hele linie te breed en eigenlijk gewoon te saai. Natuurlijk zijn er links en rechts behoorlijk vette breaks te ontdekken en de furie van een track als ‘Sinister Drifter’ blijft verbluffend. Toch zijn het veelal ongeïnspireerde riffs die tot in den treure worden herhaald. Frontman en songwriter Jeff Lohrber lijkt in een twijfelachtige zoektocht naar misschien wat meer dynamiek verdwaald te zijn geraakt. Wat met nummers als ‘Demolition Praise’ resulteert in, godbetere het, een flauwe nieuwe vorm van wat ooit de boeken in ging als ‘emo’. Compleet met verplichte cleane stem en complimenterende gitaarriedel om het geheel af te maken.

Als vervolgens blijkt dat je als liefhebber van hardere muziek een poosje onder een steen hebt geleefd en totaal niks hebt meegekregen van de nogal heftige personele perikelen rondom Enabler, krijgt de release van Fail To Feel Save wel een heel wrange nasmaak. Het feit wil dat frontman Lohrber in een nogal gedetailleerd statement van zijn ex-vriendin- en bassist Amanda Daniels beschuldigd wordt van fysiek, seksueel en geestelijk misbruik. Nog een feit wilt dat dit statement wordt onderstreept door andere ex-leden van de band. Het statement staat her en der nog online. Lees het als je wilt en trek je eigen conclusies, maar die Lohrber lijkt een zeer naar mens. Als je weet waar je van beschuldigd wordt, vervolgens in je eentje een (matige) plaat opneemt over ”Je eigen persoonlijke hel” en die dan nog bij wijze van ironie (of trap na) Fail To Feel Safe noemt, ben je hoe dan ook een eikel. Dit alles bij elkaar opgeteld maakt dit album niet alleen een onwaardige opvolger van een klassieke metalcoreplaat. Het maakt het terloops een slechte grafrede van een band die op zijn gat ligt. En dat zou moeten blijven.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Enabler Label:Century Media
Cover Krisiun - Forged In Fury

Krisiun - Forged In FuryDaar gaan we weer. Opnieuw gaat uw recensent u vertellen dat het zonde is dat...

Cover Butcher Babies - Take It Like A Man

Butcher Babies - Take It Like A Man Hoewel Butcher Babies een band is waarbij het op de eerste plaats toch echt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT