RECENSIE: Nathaniel Rateliff - Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Rateliff
2015-11-06 Ooit begonnen als rock- en folkmuzikant, boekte Nathaniel Rateliff al een bescheiden succes, maar toen hij eenmaal met The Night Sweats de kant van soul en rhythm and blues koos, viel ineens alles op zijn plek. Het gelijknamige debuut van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats verscheen op het Stax label en dat is helemaal de juiste plek voor deze swingende band.

De elf liedjes ademen namelijk op alle mogelijke manieren die typische Stax sound, met hun fijne uitbundige blazers en de ronkende bassen. Het rockt regelmatig nog behoorlijk en dat past helemaal bij de geweldige strot van Rateliff die lekker rauw klinkt. Met het nummer ‘S.O.B’. wist de band zich flink in de kijker te spelen en vooral toen ze bij de Tonight Show en Conan in Amerika optraden, begon het balletje goed te rollen. Inmiddels speelden ze ook hier al in een uitverkocht Bitterzoet en bij De Wereld Draait Door.

Op zich is het allemaal niet eens zo heel bijzonder wat de band doet, ware het niet dat het zo goed uitgevoerd wordt en het simpelweg allemaal erg lekker klinkt. Het al genoemde ‘S.O.B’ met zijn aanstekelijke ritme en het broeierige ‘Howling At Nothing’ zijn gewoon erg goede liedjes die klinken alsof ze stammen uit de hoogtijdagen van Stax. Zo ook het fraaie ‘Look It Here’ waarbij continu een tweede stem de tekst meezingt. Er is overduidelijk veel aandacht aan hun geluid besteed, want het wordt erg precies en met veel overtuiging gebracht. De productie is dan ook helemaal in orde en alles swingt, rockt en groovet al direct vanaf het begin in ‘I Never Need Get Old’. Als dan een keer het tempo terug geschroefd wordt voor een rustiger nummer, zoals in de klassieke ballad ‘I’d Be Waiting’, dan wordt ook dit met veel gevoel en smaak gebracht.

Nathaniel Rateliff is het gelukt om met zijn The Night Sweats de sfeer van de oude Stax soul op te roepen zonder ouderwets of gedateerd te klinken. Juist door alles met overtuiging en veel gevoel te spelen, wat juist bij soul zo belangrijk is, lukt het ze om hun muziek geloofwaardig over te brengen. Het vrolijke en ongedwongen karakter van de plaat doen de rest. In februari keert de band weer terug naar ons land, dus ga dit zeker ook live meemaken want dat wordt ongetwijfeld een groot feest.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Nathaniel Rateliff Label:Caroline Records
Bottleneck

Jack Bottleneck - Lost And FoundHij wordt omschreven als ”dwars, oars as oars en vrijgevochten” . Tot zover...

Cover Bring Me The Horizon - That’s the Spirit

Bring Me The Horizon - That’s The Spirit Als er één band is waar je wel een mening over moet hebben, dan is dat Bring...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT