RECENSIE: Riverdistrict - Kansas Anymore

Riverdistrict
2015-12-04 In 2014 werd de normaal gesproken zo voorspelbaar geachte Song van het Jaar verkiezing van de VPRO opgeschrikt door een grote regionale verrassing. In Utrecht won namelijk niet Kensington, de grootste Nederlandse band van de afgelopen jaren, maar het relatief onbekende Riverdistrict de felbegeerde award. Laat het winnende nummer, 'Heartbreakers', zich nou ook net op hun debuutplaat Kansas Anymore bevinden. Deze en nog acht andere fijngevoelige indiepopnummers zorgen voor een uiterst charmant debuut.

Op de Nederlandse indie-schaal (die is inmiddels vrij precies) bevindt Riverdistrict zich ergens tussen Darryl-Ann en Moss. Internationaal gezien komen The Shins en Real Estate (of eigenlijk vooral het Real Estate- gelieerde Ducktails) aardig in de buurt. Gevoelige zielen dus, die met veel precisie fijne melodielijnen in en uit elkaar weten te breien. Iedereen die ‘Heartbreakers’ of de tweede single ‘I Guess You Love The Underground’ als eens gehoord heeft zal dit moeiteloos beamen. Dit blijken dan ook de sterkste nummers van het album, al valt er met ‘Captain, Captain’, ‘Some Plans’ en ‘No Time’ nog genoeg te ontdekken.

De gitaren van Tim Nolet en Nils Breunese vormen het constante geheel van Riverdistrict. In een heel beslist tempo spelen de twee de boel aan elkaar. Één van de fijnste kanten van Kansas Anymore is ook hoe moeiteloos de heren het allemaal laten klinken. Het heeft even gekost voordat Riverdistrict zich in dit veilige vaarwater bevond. In 2010 begon het als éénmansproject van Tim Nolet en een aantal EP’s en singles later merk je dat een goed op elkaar ingespeelde band absoluut bijdraagt aan de kracht van zijn songs. Mede hierdoor komt Riverdistrict vooral over als een band vol zelfvertrouwen. Er wordt niet overmatig geëxperimenteerd en nergens wordt wanhopig gezocht naar een nieuw nummer dat de populariteit van ‘Heartbreakers’ zal evenaren.

Riverdistrict lijkt zich prettig te voelen bij de constante groei in populariteit waar ze zich eigenlijk al sinds het prille begin in bevonden. Utrecht is inmiddels al gevallen voor dit uiterst charmante groepje ‘alt. Poppers’, voor de rest van Nederlands lijkt het slechts een kwestie van tijd.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Riverdistrict Label:Eigen Beheer
Cover Orange Outlaw - Desert Wolf

Orange Outlaw - Desert Wolf Orange Outlaw is een hardrockgroep uit Amsterdam. Ze zijn vanaf 2011 actief...

Cover Maïa Vidal - You`re The Waves

Maïa Vidal - You`re The Waves De Amerikaanse Maïa Vidal woonde in verschillende hoeken van de Verenigde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT