RECENSIE: Ray Benz - About Time

Ray Benz
2015-11-23 Je kunt wel zeggen dat de mannen van Ray Benz er de tijd voor hebben genomen. De band begon al in 2008 met het opnemen van een demo, voordat zanger Menoedj Girbaran erbij kwam. Nadat hij zich bij de band voegt, wordt samen met hem aan de bestaande nummers gewerkt en brengt hij nog wat eigen werk aan, waarna in 2012 begonnen wordt met de opnamen. Uiteindelijk leidt dit tot een volwaardige langspeler die toepasselijk About Time is gedoopt.

Het is goed te horen dat het muzikanten zijn die al aardig wat meters hebben gemaakt en de nodige uurtjes in oefenruimtes en op podia hebben doorgebracht. De nummers klinken verzorgd en er wordt met overtuiging muziek gemaakt. Ook hoor je dat ze vooral hun inspiratie uit het verleden halen, aangezien je in de liedjes vooral rock, funk en soul uit de jaren tachtig terug hoort. Helaas is de band vergeten met de tijd mee te gaan. De tien liedjes klinken namelijk erg gedateerd en komen daardoor erg stoffig over. Openingsnummer ‘Shapeless Heart’ klinkt nog wel aardig, maar bijvoorbeeld ‘Crazy’ is toch wel erg oubollig.

“What’s the deal with the sunglasses”, klinkt het in ‘Rock ‘n’ Roll Will Kill’, “rock isn’t something you wear”. Het is een aanklacht tegen muzikanten die overdreven de rock ster uithangen, maar de band zou zelf juist wat meer die pit mogen hebben, want het wordt tamelijk zouteloos gebracht. Ook een verplichte ballad als ‘Sensation Is This’ komt niet uit de verf, waarbij de synthesizers en strings in het liedje ook niet heel fraai zijn. Zo worden de clichés op elkaar gestapeld en is de plaat verre van origineel, waardoor een liedje als ‘Stupid’ klinkt zoals je het al zo vaak gehoord hebt en vaak ook nog wel beter.

Soms kan het jaren duren voordat nummers hun definitieve vorm aannemen en wordt eraan geschaafd totdat het goed is. Dat dit niet altijd een goed idee is, wordt op pijnlijk duidelijk. Het lijkt wel of juist alle spontaniteit en frisheid uit de liedjes geschaafd is, waardoor uiteindelijk een plaat overblijft, die pakweg vijfendertig jaar te laat is uitgebracht. Al zou deze plaat toen ook al niet opgevallen zijn.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Ray Benz Label:Marista
Cover Eindfach Kurt - Moths

Einfach Kurt - Moths Einfach Kurt is een singer-songwriter uit Nijmegen. Hij maakt muziek met...

Cover Tad Morose - St. Demonius

Tad Morose - St. Demonius Het heeft een kleine twee jaar geduurd voor Tad Morose om met een opvolger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT