RECENSIE: Jeroen Kant - Nooit Genoeg

Kant
2015-11-15 In 2009 bracht Jeroen Kant zijn eerste plaat uit. Toch maakte het grote publiek pas in 2013 kennis met de Brabantse zanger door zijn deelname aan het tv-programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Nooit Genoeg is alweer de vierde plaat van de artiest, die ditmaal wordt begeleid door de band De Sherrifs. Het is tevens de tweede plaat die op het label Bastaard Platen verschijnt, waarvan Jeroen en bandlid Mathijs Meeuwis eigenaar zijn.

De naam van de nieuwe begeleidingsband verklapt al direct dat de nieuwe cd muzikaal gezien vol Amerikaanse roots-, blues- en countryinvloeden zit. Dit is al direct te horen op het openingsnummer ‘Nooit Genoeg’, dat klinkt in de stijl van Tom Waits, maar dan zonder de karakteristieke rauwe stem. Vooral de slide gitaar en de contrabas blijken hele aangename en warme toevoegingen te zijn op de rustige stem van Jeroen. Hierdoor klinken nummers als ‘Halve Cent’, ‘Huis Voor Mijn Helden’, ‘Als Een Kind Zo Blij’ en ’De Hemel Huilt’ zeer authentiek en melancholisch.

Zoals gewoonlijk zijn de teksten van Jeroen scherp en eigenzinnig. De zanger is daarbij te vergelijken met een soort kruising van Martin Bril en André Manuel, of Simon Carmiggelt en Jeroen van Merwijk. Ten opzichte van de eerdere platen lijkt Jeroen wat milder te zijn geworden. Zo bevat het nieuwe album namelijk ook een aantal breekbare liefdesliedjes. Toch zit zijn grote kracht vooral in het schrijven van cynische en maatschappijkritische liedjes, zoals in het eerdergenoemde titelnummer ‘Nooit Genoeg’ waarin hij de huidige hebzucht en het materialisme op de hak neemt, het strijdlustige ‘Wat De Boer Niet Kent’ wat zeer actueel is vanwege de huidige vluchtelingencrisis, het sombere ‘Bedot En Voorgelogen’ over de leugens van de media, het bossanova-achtige ’Leugens’ over het grote bedrog en de milieuproblematiek in ‘De Hemel Huilt’. Al deze nummers gelden als hoogtepunten van de plaat.

Nooit Genoeg is een warme en authentieke plaat van een rebelse en sympathieke singer-songwriter. Jeroen laat wederom horen dat hij een uitstekend tekstschrijver is, waarbij hij optimaal wordt ondersteund door de nieuwe begeleidingsband. De Sherrifs en hun Americana muziekstijl zijn een schot in de roos. Het wordt nu toch eens hoog tijd dat de Brabander echt doorbreekt bij het grote publiek.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Jeroen Kant Label:Bastaard Platen
Cover Orkan - Livlaus

Orkan - LivlausDe Noorse formatie Orkan heeft ex-bandleden van onder andere Grimnorth,...

Cover Me The Tiger - Vitriolic

Me The Tiger - Vitriolic Zweedse pop met een maatschappijkritisch randje. Luisteren naar Me The Tiger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT