RECENSIE: Dornik - Dornik

Dornik
2015-11-10 Volgens de bekende uitdrukking zou een goed begin het halve werk moeten zijn. In het geval van Dornik, het debuutalbum van de zanger met dezelfde naam, gaat dit echter niet op. De met een mooie bos haar gezegende Dornik begint namelijk overdonderend, om daarna nog slechts bij vlagen hetzelfde niveau te halen. Met de pop/r&b-arrangementen is weinig mis, maar de teksten zijn veelal zwak.

‘Strong’ is een sterk popnummer. Door het uptempo ritme is het vanaf de eerste luisterbeurt pakkend. Dornik heeft een fris stemgeluid en de verschillende zanglijnen zorgen voor de nodige afwisseling. De Brit toont daarnaast direct aan dat hij over een aardig bereik beschikt. De kleine kreuntjes die hij soms uitstoot zijn de enige minpuntjes binnen deze song.

Vervolgens gaat het snel bergafwaarts met de muzikale kwaliteit. De downtempo r&b van ‘Blush’ verplicht Dornik tot het laten horen van hetgeen hij daadwerkelijk vocaal in huis heeft. Het is echter snel duidelijk dat hij het aflegt tegen iemand als – om maar een tijdgenoot te noemen – Frank Ocean. Een stevige stoorzender is de keuze om nagenoeg alleen maar over gebroken harten en ander liefdesleed te zingen. Hoewel het ingetogen ‘Mountain’ er muzikaal best mag zijn – de melancholieke klanken in de refreinen zorgen voor een mooie sfeer – is de tekst clichématig: “There’s no need for you to fear every cliff, I will be here.”

‘Stand In Your Line’, ‘Second Thoughts’ en ‘Drive’ zijn stuk voor stuk nummers waar, de arrangementen en productie beoordelend, weinig op aan te merken valt. Toch kunnen ze door toedoen van de tekst niet overtuigen. Dorniks goede gevoel voor timing verandert daar niets aan. Het dieptepunt wordt bereikt met het mierzoete ‘Chainsmoke’: “Your kiss is my drug, and I wanna chainsmoke.” Een zin als deze roept een vraag op: is dit één grote grap? Iemand die een nummer als ‘Strong’ kan maken had dit zichzelf en de luisteraar niet aan hoeven doen.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Dornik Label:Caroline Records
Clay

Billy price & Otis Clay - This Time For RealDe opwinding in de blueswereld was hevig toen ruim een jaar geleden bekend...

Cover Jessie Jones - Jessie Jones

Jessie Jones - Jessie Jones Na twee albums met Feeding People gemaakt te hebben, trekt Jessie Jones...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT