RECENSIE: The Stanfields - Modem Operandi

Standfields
2015-11-24 The Stanfields is een Canadees vijftal dat aanstekelijke, folky rootsrock maakt met hier en daar een vleugje punkrock en meezingbare refreinen. De band is in Europa nog niet zo bekend als in thuisland Canada, maar wellicht brengt deze nieuwe cd daar verandering in.

De heren komen uit het aan de oostkust van Canada gelegen Halifax en de band bestaat sinds 2008. Na twee reguliere studioalbums (2010 en 2012) maakten ze in 2013 een akoestisch uitstapje (For King And Country). Inmiddels zijn ze alweer toe aan hun vierde volwaardige plaat, Modem Operandi. Het album komt in Europa uit op het Duitse platenlabel Rookie Records, dat ook de thuisbasis is van punkrockveteranen als Bambix (NL), the Hard-ons (Aus) en the Spermbirds (D). De plaat is mede tot stand gekomen via Pledge Music, het sympathieke crowd-fundingplatform dat fans en artiesten dichter bij elkaar brengt.

De cd opent krachtig met het furieus klinkende ‘White Juan’. Het nummer is niet representatief voor de rest van de plaat want de heren nemen regelmatig gas terug. Dat zorgt voor een gevarieerde plaat. De bouzouki en fiddle, die worden bespeeld door Called Kinney, zorgen voor een aangename folk- en rootssound. De rauwe stem van zanger/gitarist en frontman Jon Landry, die af en toe herinneringen oproept aan Brian Fallon (the Gaslight Anthem) maakt het geluid compleet. Liefhebbers van deze band, maar ook van the Brandos (luister vooral naar ‘Lady Argyle’) en folkpunkbands als Flogging Molly en Dropkick Murphys komen met dit album gegarandeerd aan hun trekken. Dat zegt wel iets over de brede aantrekkingskracht van de band. Vermeldenswaardig is ook de single ‘Fight Song’, een heerlijke sing-a-long-song die het goed zal doen tijdens live shows . De acht tracks tellende plaat sluit af met het bijna zeven minuten durende epos ‘Will The Circuit Be Unbroken’, inclusief saxsolo!

In het soms wat voorspelbare genre van folkpunk en rootsrockmuziek is the Stanfields een aangename verschijning. Met deze cd verdienen ze, zeker in Europa, een groter publiek. De band heeft net haar toer door Duitsland afgerond. Misschien is er de volgende keer een attente programmeur die de heren een optreden in Nederland gunt.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Stanfields Label:Cargo
Cover Gus G. - Brand New Revolution

Gus G. - Brand New RevolutionDe Griekse gitarist Gus G. verwierf de afgelopen jaren aanzien binnen de...

Cover Elvis Perkins - I Aubade

Elvis Perkins - I Aubade Sommige muzikanten worden geboren met een naam die bij voorbaat weinig kansen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT