RECENSIE: Wreckless Eric - America

America
2015-12-15 Wreckless Eric, echte naam Eric Goulden (1954, Newhaven, UK) is een troubadour in hart en nieren. Zijn liedjes zijn eenvoudig van opzet en bedoeld om het publiek te vermaken. Meestal met een lach en soms met een traan. Zijn muziek en teksten hebben een opgewektheid en naïviteit die je ook vindt bij iemand als Jonathan Richman. Met de nodige zelfspot worstelt Wreckless Eric zich al veertig jaar door zijn muzikale carrière heen. Zijn vroegere platen droegen niet voor niets titels als Big Smash! en The Wonderful World Of Wreckless Eric.

Eind jaren zeventig bevond Wreckless Eric zich in goed gezelschap. Als Bunch Of Stiffs tourde hij geregeld met Stiff-labelgenoten Ian Dury, Elvis Costello en Larry Wallis (ook de producer van zijn debuutplaat) en had hij in Engeland een bescheiden hit met ‘Whole Wide World’.

Zijn nieuwe studioalbum America opent sterk met ‘Several Shades Of Green’. Het nummer beschrijft op ironische wijze het bestaan van een popster als marionet van de platenindustrie (“I was in the lower regions of the hitparade”). Op ‘Space Age’ neemt hij op een subtiele manier David Bowie op de hak. In de track ‘Boy Band’ neemt Wreckless Eric je opeen hilarische wijze mee in de wereld van een boyband: van de vliegende start en defifteen minutes of fame, gevolgd door het zwarte gat en eindigend met de onvermijdelijke comeback op leeftijd.

Van een zwart gat heeft Wreckless Eric nooit last gehad. Van zijn welverdiende fifteen minutes of fame trouwens evenmin. Wreckless Eric is zo’n artiest die blijft optreden, met of (desnoods) zonder publiek. Is het lokale jeugdcentrum te groot, dan is er altijd nog wel een pub, coffeeshop, of platenzaak waar hij zijn muziek ten gehore kan brengen. Zolang hij dat met de hem bekende ongecompliceerdheid doet, blijft hij van harte welkom. America ademt (meer dan voorheen) de sfeer uit van Erics muzikale (jeugd)helden the Beach Boys en vooral the Velvet Underground. Verder dan de undergroundstatus zal hij met deze plaat niet komen. Maar dat was vast ook niet zijn bedoeling.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Wreckless Eric Label:Fire Records
Cover Rocket From The Tombs - Black Record

Rocket From The Tombs - Black Record Rocket From The Tombs (RFTT)was halverwege de jaren zeventig één van de...

Cover Anna Von Hausswolff - The Miraculous

Anna Von Hausswolff - The Miraculous Duistere verhalen fascineren Anna Von Hausswolff al vanaf haar jeugd. In de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT