RECENSIE: De Geweldigheid - Word Lid

Geweldigheid
2015-12-29 Het eerste wat opvalt wanneer je de albumhoes van De Geweldigheid openklapt is de verzameling vrouwelijke geslachtsdelen die het artwork sieren. Als je daarna het eerste nummer hoort weet je meteen dat deze jongens uit Overijssel een ietwat eigenaardige groep vormen. Word Lid is het eerste album van het zestal uit Kampen. Een kleine tip: ga even goed zitten en laat dit album gewoon over je heen komen.

‘Licht’ en ‘Mooi’ werden al uitgebracht als singles en grijpen de luisteraar meteen bij z’n lurven. Ook ‘Pruimen Zijn Gezond’ beukt er lekker in. De grappige teksten vliegen je om mijn oren. Neem ‘Vast in Mijn Hoofd’ bijvoorbeeld: “Mijn buurman heet Arie en hij heeft een paard. Dat ga ik nu jatten want ik moet op pad.” Deze lollige teksten worden vaak ondersteund door stevige beats. Het resulteert in een energiek geheel, dat nog eens wordt versterkt door de knappe samenzang van de heren. Ook op ‘Kruimeldief’ – inderdaad een nummer over het huishoudelijke apparaat – wordt de zang aangevuld met snoeiharde muziek. Het nummer doet qua dubbelzinnigheid en thematiek denken aan ‘De Stofzuiger’ van De Jeugd van Tegenwoordig.

Het album is in ieder geval niet eentonig, maar af en toe neigt het naar een merkwaardig samenraapsel. Eigenaardig en vermakelijk zijn hierbij waarschijnlijk de beste woorden om Word Lid te omschrijven. Storend is de verzameling van vreemde lyrics en allerhande beats namelijk alles behalve. Te midden van alle lichtelijk vieze en soms naargeestige teksten klinkt een bepaalde vrolijkheid en die werkt zeer aanstekelijk. Het nummer dat de geest van het album het beste vangt is ‘Hobbelen’: “Hey kom op, ga mee! Hobbelen!” Lekker raggen zonder al te veel na te denken. Geweldig is dit album van De Geweldigheid niet, maar het is dan ook niet onverstandig om de muziek van deze mannen met een korreltje zout te nemen. Geestig, energiek en opvallend zijn wel de juiste labels om opWord Lid te plakken.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:De Geweldigheid Label:Marista
Cover Bill Ryder Jones - West Kirby County Primary

Bill Ryder Jones - West Kirby County Primary Bill Ryder-Jones is een druk en excentriek man. Nadat hij in 2008 zijn...

Cover Vast Countenance - With Muffled Drum

Vast Countenance - With Muffled Drum 17 juli 2014. Cor Pan post een foto op zijn Facebookpagina. ”Mocht hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT