RECENSIE: Junkstars - This Means War

Junkstars
2015-12-13 Zweden heeft door de jaren heen een naam hoog te houden als hofleverancier van kwalitatief goede punkrockacts (Refused, Hellacopters). Zweedse bands zijn ook erg vaardig in het tot in de perfectie benaderen van de sound van hun Britse of Amerikaanse voorbeelden. Luister maar eens naar Randy (’77 punk), Millencolin of No Fun At All (Epitaph-sound).

Helaas komen er uit het hoge noorden ook bands die de middelmaat niet ontstijgen. Zie bands als Psychopunch en de onlangs nog in deze rubriek besproken The Bones. Junkstars is helaas ook zo’n band. Het uit Stockholm afkomstige trio maakt doorsnee punkrock en daar is niets op tegen, maar het ontbreekt het trio echter aan echte wapens die een band uniek maken zoals de juiste hooks, een overtuigende zangstem of een uit duizenden herkenbaar gitaargeluid.

Het trio bestaat naast gitarist en leadzanger Max Malmquist uit Tobbe Ljungqvist (basgitaar) en Mathias Wanneberg (drums). In 2012 debuteerde Junkstars met With A Twist Of Lemon. Een jaar later verscheen plaat nummer twee, French Hot Dog. En nu is daar de derde plaat, This Means War!!.

De plaat opent met ‘Kill The Ravens’. Na enig enthousiasme over een opzwepend intro komt al snel de teleurstelling als frontman Max zijn mond opentrekt. Na een in steenkolen Engels gezongen tekst verlang je al snel naar een band die in haar moederstaal zingt. De daarop volgende songs zijn niet per se slecht. ‘Snakebites’ heeft zelfs een mooie zanglijn en een lekkere groove. Ook slotnummer ‘This Means War!!’ is, ondanks de clichétekst (“United We Stand”), een aardige afsluiter.

Na beluistering overheerst vooral de ergernis over de zwakke zang, de weinig- tot nietszeggende teksten en de kater van een gemiste kans. Zijn er verder geen lichtpuntjes? Jawel, het album duurt niet veel langer dan een half uurtje. Als de heren ooit de kans krijgen om album nummer vier te maken, dan moeten ze serieus aan de bak. Anders hebben ze hun hoogtepunt, als support op tournee met landgenoten Backyard Babies, al achter de rug.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Junkstars Label:Despotz Records
Cover Howard Eynon - So What If I`m Standing In Apricot Jam

Howard Eynon - So What If I`m Standing In Apricot JamHet album So What If I’m Standing In Apricot Jam dateert van 1974. De...

Folly

Folly and the Hunter - Awake Wie een bandnaam als Folly And The Hunter hoort, weet direct dat het om een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT