RECENSIE: Pauw - Macrocosm Microcosm

Pauw
2015-12-12 Er staan de laatste jaren veel jonge bands op, die eens flink met de platenkast van hun ouders hebben lopen stoeien. Ook het Nederlandse PAUW lijkt tussen de oude platen van pa en ma te zijn gedoken en heeft zich vooral door de psychedelische stroming uit de jaren zestig laten inspireren. Het viertal bracht al een succesvolle eerste EP uit en was veelvuldig op de poppodia en festivals te vinden. Inmiddels hebben ze hun volwaardige debuutplaat Macrocosm Microcosm uitgebracht.

Blijkbaar hadden de mannen nog wel wat tijd over tussen al het spelen door om die plaat op te nemen, want echt stilzitten doen ze niet. Zo is zanger/gitarist Brian Pots ook nog actief in zo’n andere veelbelovende nieuwe band, The Mysterons. Het geeft alleen maar aan hoe creatief en gretig deze muzikanten zijn, iets wat je terug kunt horen in hun debuut. Net als Jacco Gardner gaan ze terug naar de zweverige jaren zestig, alleen heeft PAUW ervoor gekozen om het wat steviger te houden en kruipt wat dichter tegen de rock en blues aan. Al direct vanaf openingsnummer ‘Memories’ klinken er mooie gitaarklanken en groovende drums.

De band verstaat het om niet alleen lekker zweverige liedjes te schrijven, maar deze ook nog eens pakkend te laten klinken. Zo heeft ieder nummer een sterke hook, vaak met de gitaar, die het nummer toegankelijk en erg aanstekelijk maken. Leunend op een ronkende groove nemen ze je niet alleen mee naar hogere sferen maar zijn ze vaak ook nog eens uiterst dansbaar. De toevoeging van een toetsenist maakt de nummers echt af. De hooks winnen daardoor alleen nog maar aan kracht en de speelse toetsenpartijen zorgen voor meer gelaagdheid. Nummers als ‘Visions’ en ‘High Tide’ zijn daardoor erg sterk en wat een fenomenaal nummer is ‘‘Shambhala’, die ook al op de EP te vinden was, toch,.

PAUW levert met Macrocosm Microcosm een overtuigend debuut af, waar ze erg trots op mogen zijn. Menig band zou willen dat een debuutplaat zoveel goede liedjes telt en zo geweldig klinkt. Met alle uren “on the road” die nog gaan volgen, kan de band eigenlijk alleen nog maar beter worden. Hopelijk vertaalt zich dat dan weer terug naar nog meer van dit soort moois.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Pauw Label:Caroline Records
Cover Black Box Revelation - Highway Cruiser

Black Box Revelation - Highway CruiserHet heeft even geduurd, maar vier lange jaren na het verschijnen van My...

Sp Aties

de Sp aties - De Sp aties Nederbiet-punk-garagerockers De Sp aties zijn de vaandeldragers van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT