RECENSIE: Angie Stone - Dream

Angie
2015-12-27 Hoewel ze bij het grote publiek nooit erg bekend is geworden, is het verhaal van Angie Stone er één met veel Hollywood allure. Ze begon als onderdeel van de eerste vrouwelijke rapgroep op het befaamde Sugar Hill label, heeft inmiddels vijf soloalbums op haar naam staan (waarvan twee gouden), speelde in een handvol films en is ook nog eens te zien geweest in maar liefst twee verschillende reality series, Celebrity Fit Club en R&B Diva’s. Daarbij is nog niet eens genoemd dat ze een kind heeft gekregen van D’Angelo en als saxophonist tourde met Lenny Kravitz. Dat er op het moment ook daadwerkelijk een film wordt gemaakt (en wel door Jamie Foxx als producent/regisseur) zou je bijna doen vergeten dat ze ook nog gewoon een hele goede soulzangeres is. Dream herinnert ons er daar echter even fijntjes aan.

Na een roerige periode waarin ze onder andere werd opgepakt voor een gevecht met haar dochter was Stone klaar om definitief de muziek uit te stappen. Dat is voordat ze producer Walter Millsap tegenkwam. Hij overtuigde haar nog een keer de studio in te stappen en er alles in te gooien wat ze in zich heeft. Het resultaat bevat dan ook veel verhalen over die fouten en verkeerde keuzes die ze de afgelopen jaren heeft gemaakt. Problemen met alcohol (‘2 Bad Habits’), stukgelopen relaties (‘Begin Again’) en het geloof (‘Forget About Me’) passeren allemaal de revue en worden ook met veel passie van haar af gezongen. Stone is in absolute topvorm op Dream, misschien wel haar meest zelfverzekerde vocale prestatie in een carrière die haar al drie Grammy nominaties opleverde.

Credits gaan ook naar Millsap, die haar niet alleen overtuigde een nieuw album op te nemen maar ook nog eens een aantal hele sterke songs voor haar schreef. Het album is over de grote lijn behoorlijk traditionele soul en r&b, in de stijl van Macy Gray en Jill Scott. Powerballades, girlpower anthems, religieuze gospel r&b, Stone heeft alles onder haar volledige controle.

Iedereen die wel weer eens traditioneel soul- en r&b-album wil horen kan het dit jaar niet veel beter doen dan Dream. Het album voelde voor Angie Stone als een laatste kans en deze heeft ze dan ook met beide handen gegrepen. Soms moet je er aan herinnerd worden hoe prettig het is om naar iemand te luisteren die de complete controle heeft over haar eigen stem. Angie Stone is een diva in de beste zin van het woord.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Angie Stone Label:Bertus
Cover CocoRosie - Heartache City

CocoRosie - Heartache City CocoRosie/b> is moeilijk in hokjes te plaatsen. Toen in 2004 het debuut...

Cover Olafur Arnalds And Nils Frahm - An Evening With Olafur Arnalds And Nils Frahm

Olafur Arnalds And Nils Frahm - An Evening With Olafur Arnalds And Nils Frahm Labelgenoten Ólafur Arnalds & Nils Frahm , van Erased Tapes, zijn dikke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT