RECENSIE: Here We Go Magic - Be Small

HWGM
2016-01-07 Na het zeer goed ontvangen A Different Ship uit 2012 ontvlogen verschillende leden van Here We Go Magic het nest. Zelfs een succesvol rondje langs Europese en Amerikaanse poptempels en festivals en opgemerkt worden door Thom Yorke (welke vervolgens zijn eigen producer tipte om de band een zetje in de juiste richting te geven) kan niet voorkomen dat het leven zich er vroeg of laat tegenaan gaat bemoeien. Gezinssituaties, verhuizingen en uiteenlopende algemene interesses dwongen de band tot een pauze. Met de komst van Be Small lijkt daarmee zo’n zeven jaar na het debuut van de band uit New York de cirkel rond, want het laatste is het werk van de oerkern van de club. Onvermijdelijk komen Termen als ‘Avant-Garde’ of ‘Art-rock’ bovendrijven tijdens het luisteren van Here We Go Magic. Maar ja: Deze jongens komen uit Brooklyn. Wat verwacht je van ze?

Zoals de muziek, laat staan een interview, al doet vermoeden wordt er goed. Zeg maar erg goed, nagedacht over zaken. Het leven. Inspiratie. Muziek maken en hoe een boodschap verpakt te krijgen op een niet-militante manier, maar eerder als fraai vormgegeven en wel zeker kritische observatie.

”The trip to the library is far more important than the book you check out”. Een wijze filosofische les vooral. Bovendien het denkkader waarin de heren te werk zijn gegaan en wat uiteindelijk tot het opvallend (muzikaal)luchtige Be Small heeft geleidt. Dat de boodschap een relatief serieuze ondertoon heeft, mag de pret klaarblijkelijk niet drukken.

Anders dan het intro doet vermoeden luistert het album als een soort MGMT zonder het bombast van Oracular Spectacular, maar met de subtiliteit van Simon and Garfunkel. Behalve dus dat de gitaar daar vervangen is door een scala aan repetitieve synthesizer-loops en laagjes.

En als met het iets dreigende ‘Dancing World’ zachtjes maar indringend de woorden ”The Lights Go Out In Our Overdose” de laatste van het album blijken, wordt het des te duidelijker dat de boodschap misschien wel een belangrijkere factor blijkt dan de guitige verpakking waarin hij zo nu en dan gestoken wordt. Als wijn die een goed diner complimenteert en andersom, werken de muziek en de teksten elkaar naar grotere hoogten dan je in eerste instantie zou vermoeden. Een wonderlijk effect voor de oplettende luisteraar.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Here We Go Magic Label:Secretly Canadian
Cover Shining (Zweden) - International Blackjazz Society

Shining (Noorwegen) - International Blackjazz Society “I won’t stand where you all stand, I have a rule in my hand, I made this,...

Cover Jean Michel Jarre - Electronica Part 1: The Time Machine

Jean Michel Jarre - Electronica Part 1: The Time Machine De Fransman Jean-Michel Jarre was in de jaren zeventig één van de pioniers...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT