RECENSIE: Broeder Dieleman - Uut De Bron

Dieleman
2015-12-13 Vorig jaar bracht Broeder Dieleman het album Gloria uit, dat bij ondergetekende bovenaan eindigde in het jaarlijstje. Nu brengt Snowstar Records, in samenwerking met literair productiehuis Wintertuin een mooi boek uit met daarin Dielemans teksten, geïllustreerd met mooie foto’s en voorzien van uitleg door de zanger zelf. Nog mooier is echter het feit dat het boek ook nog een cd met nieuw materiaal van Dieleman bevat.

Uut De Bron is Dielemans meest experimentele album tot nu toe. De songs op het album zijn tot een lange track gemixt en worden afgewisseld met flarden dialoog, drones en vogelgeluiden. Hierdoor vergt het doorgronden van Uut De Bron enig geduld, maar als je dat geduld kunt opbrengen krijg je er veel moois voor terug.

Uut De Bron begint met geruis, wat tekstflarden en vogelgeluiden. Ook komt er muziek voorbij, maar het duurt meer dan negen minuten voor we Dielemans kenmerkende zang horen. Ondanks deze lange aanloop is ‘Meilied’ een liedje dat ook op een van Dielemans eerdere platen had kunnen staan.

Dit geldt minder voor ‘Lovenpolder Boerengat’, dat na ongeveer zestien minuten begint. Dit lied handelt over een buurtschap dat werd gesloopt om plaats te maken voor een chemische fabriek. Dieleman wordt hier begeleid door drone-achtige zang. Nadat het eigenlijke lied afgelopen is, zwelt de drone langzaam maar zeker aan om uiteindelijk te ontaarden en een flinke bak noise.

‘Omer’ gaat over een Zeeuws-Vlaamse dichter, beeldhouwer, priester en mysticus, en ligt muzikaal gezien in het verlengde van ‘Lovenpolder Boerengat’. ‘Nehalennia’ gaat weer wat meer richting het eerdere werk van Dieleman en is een ode aan de vele invloeden van buitenaf die de Zeeuwse cultuur altijd gekend heeft. De openingszin “kiek noe wat de wind meebrocht” is een verwijzing naar Baby Dee’s ‘Look What The Wind Blew In’.

Aan het begin van de afsluitende track ‘Water’ wisselen spaak en zang elkaar af, maar verderop speelt de muziek juist de hoofdrol. Uut De Bron krijgt hiermee een zeer mooi slot, dat enerzijds traditioneel, maar anderzijds ook experimenteel aandoet.

Zoals gezegd vergt Uut De Bron wel enig geduld, maar Dieleman levert, samen met zijn vaste muzikale steun en toeverlaat Pim van de Werken, opnieuw een prachtig album af.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Broeder Dieleman Label:SnowStar Records
Cover Dead Lord - Heads Held High

Dead Lord - Heads Held High "Dead Lord play rock music" , aldus Dead Lord zelf. De vier mannen uit...

Cover Devin Townsend Project - Ziltoid Live At The Royal Albert Hall

Devin Townsend Project - Ziltoid Live At The Royal Albert Hall Wanneer Slaapt Devin Townsend eigenlijk? Je struikelt bijna over de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT