RECENSIE: Harbour of Souls - Mountain Of Fire

HOS
2016-01-06 Het ontstaan van het vijfkoppige Harbour Of Souls is een klassiek verhaal. Een band valt uiteen en wat achtergebleven leden besluiten alsnog gezamenlijk wat te jammen en te schrijven in een oefenruimte in de tuin van een van die leden. Na een jaartje is er ineens uit het niets voldoende materiaal voor een setlist en volgen automatisch de plannen om een band te formeren en die nummers eens live uit te proberen. Lang verhaal kort: Je rekruteert wat vrienden en je kunt gaan repeteren. Het klikt en zes maanden later is je eerste optreden een feit. Het toeval wil dat je per ongeluk direct in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock staat. Voor de leeuwen dus. De enige manier om het goed te leren.

Twee jaar later is er een serieuze demo uit en nu dan ook een EP: Moutain Of Fire. Harbour Of Souls uit Goes is een onvervalste hardrockband. ”De Zeeuwse Thin Lizzy” wordt er zo links en rechts al geroepen.

Zoals het een zichzelf serieus nemende heavy metal band betaamd zijn de vier tracks opgenomen in studio The Void in Eindhoven met Pieter Kloos achter de knoppen. De riff die het spits af mag bijten tijdens opener ‘Mountain Of Fire’ doet in de verte denken aan Alice in Chains. In de verte omdat de opsmuk er vanaf lijkt gepoetst. Het is eigenlijk pas als de stem van zanger Martin de Jong voor het eerst door de speaker klinkt dat je ineens het geheel ineens associeert met een wat meer jaren zeventig, begin jaren tachtig metal geluid. Zodoende is de link naar Iron Maiden erg snel gelegd.

Het is hardrock in hapklare brokken. Geen oneindig dubbel-bass geweld. Geen drop-D- gitaarstemmingen. Gewoon een kop en een staart. Klassieke riffs, klassiek geluid, klassieke thema’s, toffe solo’s om het af te ronden en, daar is hij weer; Iron Maiden-achtige uithalen. Minpunt is dat het tempo van de vier tracks wel erg dicht bij elkaar ligt. Wat meer afwisseling zou prettig zijn wat dat betreft. Wat daarnaast een beetje ontbreekt aan de nummers zijn echt pakkende refreinen die blijven hangen. Het mag allemaal wat grootser. Maar streep deze puntjes weg tegen de prettige (en typische) jaren zeventig breaks ’n hooks en wat blijft hangen is een veelbelovend debuut van deze band uit Goes.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Harbour of Souls Label:Eigen Beheer
Cover Roos Blufpand - Hoe Dan

Roos Blufpand - Hoe DanDe 23-jarige Roos Blufpand heeft ondanks haar jonge leeftijd al een...

Cover A Brighter Light  - So Glad I Found You

A Brighter Light - So Glad I Found You Ze behaalden de finale van de Grote Prijs van Nederland en tourden al door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT