RECENSIE: Johnny Cash - Man In Black - Live In Denmark 1971

Cash
2016-02-02 Hij is alweer twaalf jaar dood, maar toch verschijnen er nog regelmatig nieuwe albums van Johnny Cash. De stroom nieuw materiaal lijkt inmiddels wel zo’n beetje opgedroogd, maar bij een artiest met een carrière van bijna vijftig jaar liggen er natuurlijk ook nog ontelbare live-opnames op de plank. Een van deze opnames, die van een concert in Denemarken is nu op cd uitgebracht onder de titel Man In Black: Live In Denmark 1971.

In 1971 stond Johnny Cash op het hoogtepunt van zijn roem. Hij scoorde een serie hits in de Country & Western chart, hij had zijn eigen tv-show en won samen met zijn vrouw June Carter een Grammy voor hun uitvoering van Tim Hardins ‘If I Were A Carpenter’. Daarnaast toerde hij met een flink gevolg de wereld rond. Een concert van the man in black was dan ook geen gewoon concert, maar meer een soort revue van bekende en minder bekende artiesten.

Naast Johnny Cash zelf horen we op Man In Black: Live In Denmark 1971 Carl Perkins, auteur van de Elvis-hit ‘Blue Suede Shoes’ en in de jaren ’70 vaste gitarist in de band van Johnny Cash, countrygroep The Statler Brothers en The Carter Family, oftewel June Carter, haar moeder Maybelle en haar twee zussen, Anita en Helen. Cash zingt zeven solonummers, waaronder zijn hits ‘A Boy Named Sue’, ‘I Walk The Line’, ‘Folsom Prison Blues’ en ‘Man In Black’. Ook zingt hij drie nummers van Kris Kristofferson: ‘Sunday Morning Coming Down’, Me And Bobby McGee’, vooral bekend van Janis Joplin, en ‘Help Me Make It Through The Night’.

Deze laatste song zingt hij in duet met June Carter, met wie hij ook ‘Darling Companion’ en ‘If I Were A Carpenter’ zingt. Daarnaast zingt hij samen met de zusters Carter een ode aan Mother Maybelle en sluit hij samen met alle muzikanten het concert af met de gospelsong ‘Children, Go Where I Send Thee’. Daarnaast mogen The Statler Brothers ook twee nummers zingen en ook Carl Perkins krijgt zijn moment als hij zijn hits ‘Blue Suede Shoes’ en ‘Matchbox’ speelt.

De opnames op Man In Black: Live In Denmark 1971 zijn erg goed. Cash is goed bij stem en de band is in vorm. Ook de songkeuze is prima met een flink aantal Johnny Cash klassiekers, waarvan sommige toen nog relatief nieuw waren. Een minpunt is echter het aantal gastartiesten. Voor de fans van Johnny Cash, waar ondergetekende er overigens een van is, is dit zeer interessant materiaal, maar de gewone muziekliefhebber zit er waarschijnlijk niet op te wachten. Daarnaast was June Carter weliswaar de soulmate van Johnny Cash en afkomstig uit een zeer bekende muziekfamilie, een heel goede zangeres was ze helaas niet. Man In Black: Live In Denmark 1971 is hierdoor zeer interessant voor fans van Johnny Cash, maar gewone muziekliefhebbers kunnen beter At Folsom Prison of At San Quentin nog eens opzetten.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Johnny Cash Label:Sony Music
Cover Maria Mena - Growing Pains

Maria Mena - Growing PainsHet verbreken van een relatie is geen fijne gebeurtenis. Denk aan de...

Cover The Jezabels - Synthia

The Jezabels - Synthia Muziek is een kunstvorm die nooit stilstaat, en misschien is dat wel wat het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT