RECENSIE: Snarky Puppy - Family Dinner Volume Two

Snarky Puppy
recensie cijfer 2016-02-09 Zet een aantal muzikanten bij elkaar en er gebeurt altijd wel wat. Dat is wat het jazz collectief Snarky Puppy rondom bassist Michael League gedacht moet hebben toen ze aan het Family Dinner project begonnen. Voor het eerste deel, een aantal jaren geleden, zetten ze vocalisten samen, die je niet snel bij elkaar zou verwachten. Dit leverde veel fraais op en dit gegeven wilden ze nog een keer herhalen. Alleen werden nu niet alleen vocalisten gevraagd, maar ook andere muzikanten. Dit keer werd voor New Orleans gekozen waar in zes dagen de nummers gecomponeerd werden, om vervolgens live uitgevoerd te worden. Dit leverde uiteindelijk Family Dinner Volume Two op met een achttal zeer gevarieerde maar stuk voor stuk mooie composities.

En zo vind je dus op ‘Soro’ de Malinese zanger Salif Keita samen met twee Brazilianen, fluitist Carlos Malta en de pandeiro speler Bernardo Aguiar. Het resultaat is een prachtig liedje dat melancholisch begint met de fraaie zang van Keita en dan vervolgens halverwege omslaat naar een swingende exotische mix voortgestuwd door de twee Brazilianen. Op ‘Don’t You Know’ gaat multi-instrumentalist en wonderkind Jacob Collier samen met sousafonist Big Ed Lee volledig los in een spetterend nummer van meer dan tien minuten.

En zo gaat het maar door met wervelend en sprankelend spel van Snarky Puppy en de wonderlijke maar geslaagde combinaties. Laura Mvula samen met organist Michelle Willis in het dromerige ‘Sing To The Moon’ en drievoudig Grammy winnaar saxofonist Jeff Coffin met electronica duo Knower in een swingende combinatie met een lekker funky sax solo van Coffin. Als toetje mag niemand minder dan David Crosby de plaat afsluiten op het ingetogen liedje ‘Somebody Home’, dat hij met veel humor inleidt.

De muzikanten van Snarky Puppy laten weer eens horen hoe getalenteerd ze zijn en dat ze precies weten wat een liedje nodig heeft. Met al die verschillende artiesten en stijlen, die heel verschillende composities opleveren, zorgen zij ervoor dat het toch één geheel is gebleven. Dat op zich is al een knappe prestatie. Samen met het plezier en het enthousiasme van iedereen is Family Dinner Volume Two weer één groot feest geworden om naar te mogen luisteren.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Snarky Puppy Label:EmArcy
Cover Tosk - Blue City

Tosk - Blue CityZelf noemen ze bands als Talking Heads, Grandaddy, The War On Drugs en “zo’n...

Cover De Staat - O

De Staat - -O- Eind vorig jaar had De Staat opeens een internethit met de bijzondere...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT