RECENSIE: Elton John - Wonderful Crazy Night

Elton
2016-03-01 Op Wonderful Crazy Night slaat Elton John opnieuw de handen ineen met de legendarische producer T Bone Burnett. Twee jaar geleden bracht hij Elton John terug naar de basis. We hoorden een Elton John met een hoofdrol voor zang en piano. De cover van een vrolijke en met felle kleuren omringde Elton John doet een nieuwe koers verwachten voor Wonderful Crazy Night, de Brit blijft echter wederom dicht bij zichzelf.

De belangrijkste focus ligt namelijk ook hier op de zang van Elton John en diens pianospel. De plaat opent met het swingende ‘Wonderful Crazy Night’. Hier horen wij Elton John op een snelle pianoriedel aangevuld met drums en gitaar. Het refrein klinkt goed en nestelt zich gelijk in je hoofd. Echt rock ’n roll wordt het met ‘Looking Up’. Hier hoor je de ster op zijn sterkst.

Verderop hoor je al hoe dit ook de verkeerde kant op kan slaan. Het refrein van ‘Claw Hammer’ is lang niet zo prettig om naar te luisteren. Tekstueel is het een mooi nummer, maar het vraagt om een countryzanger. Elton John probeert er teveel een poplied van te maken. Door de overdaad van tekst en gedwongen ritmeverandering in het refrein komt het geheel nergens op gang. ‘The Open Chord’ verzandt ook in een overdaad aan tekst. Het nummer wordt aangevuld met een accordeon en steelgitaar. De instrumenten zijn echter dusdanig weggewerkt dat ze nergens naar de voorgrond kruipen.

Het valt te bewonderen dat T Bone Burnett zoekt naar een klein gehouden versie van Elton John. De Brit heeft zeker een stijl nodig die bij zijn leeftijd past. De kleine nummers lijken echter de ambitie te hebben om lange verhalen te vertellen en toegankelijk voor het grote publiek te zijn zonder iets van de klassieke Elton John te verliezen. Dit is voor de gros van de liedjes te veel gevraagd. Elton John lijkt als rock ’n roll pianoman te veel te proberen countrynummers te maken. De muzikale begeleiding mag wel wat rauwer, minder afgerond en simpeler. Met Wonderful Crazy Night lukt het Elton John vooralsnog niet de overstap te maken naar muziek die bij zijn leeftijd past.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Elton John Label:Virgin Music
Cover GoGo Penguin - Man Made Object

GoGo Penguin - Man Made ObjectNa het succesvolle tweede album V2.0 is er Man Made Object . Het eerste...

Cover Casualties Of Cool - Casualties Of Cool

Casualties Of Cool - Casualties Of Cool ”Waar haalt hij toch telkens de tijd vandaan?” , is de eerste gedachte bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT