RECENSIE: Black Mountain - IV

Black Mountain
2016-03-22 Na vijf jaar geen volwaardig nieuw album werk naar buiten te hebben gebracht, verschijnt op 1 april het langverwachte album IV van Black Mountain. De plaat is, zoals de naam doet vermoeden, de vierde volledige studioplaat van de Canadezen die in 2005 imponeerde met hun debuutalbum. Black Mountain is een band die moeilijk gekoppeld kan worden aan een enkel genre. Vrijwel alle invloeden van grote namen binnen de rockmuziek, alsook aspecten uit folk- en progressieve muziek, zijn hoorbaar binnen de diverse tracks die de band in het afgelopen decennium op ons afvuurde.

IV opent ijzersterk met ‘Mothers Of The Sun’. De drijvende synthesizertoon, aangevuld met mooie zanglijnen van vocaliste Amber Webber en gitarist Stephen McBean, zetten een onheilspellende, maar warme toon neer. Waar nodig, worden melodieuze synthesizerpartijen en strakke, fuzzy gitaarriffs neergezet. De mix is zeer goed uitgebalanceerd en het geheel klinkt helder en ruimtelijk. De band laat zien te beschikken over perfecte dosering van zang- en instrumentale partijen. Iets wat ook met name hoorbaar is in de sfeervolle tracks ‘Defector’, ‘Line Them All Up’ en ‘(Over And Over) The Chain’.

Op andere tracks zoals ‘Florian Saucer Attack’ en ‘Constellations’ toont Black Mountain ook catchy klinkende rocknummers neer te kunnen zetten, zonder de karakteristieke symfonische sound te verliezen. Deze kwaliteit om zowel ‘eigen’ als ‘lekker in het oor liggend’ te zijn, komt ook sterk naar voren in de poppy tracks ‘Cemetry Breeding’ en ‘Crucify Me’. IV komt aan het eindpunt met de spacetrack ‘Space To Bakersfield’. Een fenomenaal nummer dat een ontzettend sterke afsluiter vormt van een ontzettend sterk album.

Black Mountain doet opnieuw verstelt staan met een ontzettend sterk uitgewerkt studioalbum. Alle tien de tracks kennen van begin tot eind een perfecte dosering aan melodieuze muziekpartijen, waarbij diverse genres succesvol worden opgezocht. IV is het lange wachten meer dan waard.
Recensent:Niel Verstegen Artiest:Black Mountain Label:Jagjaguwar
Cover Astronaute - Petrichor

Astronaute - PetrichorWat begon als een soloproject van Myrthe Luyten is inmiddels een bandformatie...

Cover Black Stone Cherry - Kentucky

Black Stone Cherry - Kentucky Black Stone Cherry is een ongecompliceerde, ongenegeerde Amerikaanse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT