RECENSIE: Mass Gothic - Mass Gothic

Mass Gothic
2016-03-30 Mass Gothic is het soloproject van Noel Heroux, voormalig frontman van Hooray For Earth. Na een periode te moeten kampen met een depressie en “een creatieve belemmering”, lanceert Heroux het zelf getitelde debuutalbum Mass Gothic. Een gevarieerd album dat bestaat uit tien tracks, gevuld met hevige synthesizers en galmende koorzangen.

Mass Gothic opent sterk met ‘Mind Is Probably’. Het nummer leunt op diverse zanglijnen, elektronische melodielijnen en een luide drumpartij. ‘Mind Is Probably’ kent een zeer donkere, galmende atmosfeer en een hoog aandeel aan repetitieve zang, maar dit komt de opbouwende climax ten goede. Het resulteert in een muur van geluid dat klinkt als een waar strijdlied.

Na een soort tussennummer in de vorm van het korte, elektronische ‘Own The Road’, volgt ‘Want To, Bad’. Een nummer dat qua atmosfeer in eerste instantie vergelijkbaar is met de openingstrack. Ware het niet dat de refreinen, ingezongen door vrouwlief Jessica Zambri, opzwepend werken. Vervolgnummer ‘Pier Pressure’ ademt daarentegen somberheid. Een zwaar nummer dat enigszins gered wordt door de groovy drums en lichtelijk opbeurende synthesizergeluiden die in het slot naar voren treden.

Na deze vier tracks experimenteert Heroux met diverse genres. Hoogtepunten zijn het grunge-achtige ‘Nice Night’, compleet met onverwachte solo/brug en schreeuwende vocalen en het zeer catchy popnummer ‘Every Night You’ve Got to Save Me’, dat vol staat van vrouwelijke ‘hoo-hoo’-zangpartijen en zeer aanstekelijke refreinen. ‘Subway Phone’ is een goede afsluiter voor Mass Gothic; het toont in slechts twee minuten hoe Heroux op melodieuze wijze geringe én volle sounds weet te bundelen.

Het debuutalbum Mass Gothic herbergt een grotendeels succesvolle zoektocht naar diverse genres. Her en der zouden tracks wat bijgeschaafd kunnen worden om de grimmige eentonigheid weg te werken. Maar vast staat, dat Heroux zijn vakmanschap ook als soloartiest bewijst.
Recensent:Niel Verstegen Artiest:Mass Gothic Label:Subpop
Cover Junior Boys - Big Black Coat

Junior Boys - Big Black CoatJeremy Greenspan en Matt Didemus vormen samen het Canadese duo Junior Boys ....

Cover Conrad Keely - Original Machines

Conrad Keely - Original Machines Original Machines is het eerste muzikale uitstapje van de Engelse zanger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT