RECENSIE: Junior Boys - Big Black Coat

Junior Boys
2016-03-16 Jeremy Greenspan en Matt Didemus vormen samen het Canadese duo Junior Boys. De groep bestaat sinds 1999, maar Didemus werd vooraf gegaan door Johnny Dark, die al kort na de oprichting afscheid nam van Greenspan. Er was toen nog geen debuutalbum, deze kwam pas in 2004 uit. Last Exit werd goed ontvangen en het duo bleef op elk album vasthouden aan hun aanstekelijke elektro-pop. Ook Big Black Coat gaat verder op deze toer. Deze vijfde plaat biedt binnen deze elektro-pop een wat stevigere basis die wortels heeft in de house, disco en techno.

“I am the diry one,” is te horen in het refrein van opener ‘You Said That’, een nummer dat het album sprankelend inleidt. Het duo uit Canada laat zich van een zwoele, en tikkeltje stoute, kant zien. Ook ‘C’Mon Baby’ werkt uitermate goed als sfeerscheppend nummer. Maar er hoeft absoluut niet stilgezeten te worden. Langzaam maar zeker ontvouwt Big Black Coat zich tot een echte clubber van formaat.

‘And It’s Forever’ ontpopt zich na het pulserende disco-achtige begin tot een dansbare track waarin fonkelende geluiden met krachtige beats worden vermengd. De nummers schuiven steeds binnen de kaders van house, techno en disco, maar bakenen deze genres niet af. Zo wordt elk nummer een sterk geconstrueerd geheel. Soms wat meer ingetogen, maar steeds aanlokkelijk genoeg om een paar danspasjes uit te proberen. Zo ook ‘What You Won’t Do For Love’, dat een energiek arpeggio afwisselt met schurende beats. ‘Love is a Fire’ blijft dan weer meer borrelen aan de oppervlakte, en weet met een slimme spanningsopbouw een mooie brug te bouwen naar het einde van het album.

Soms lijkt de muziek op deze plaat op die van een ander – inmiddels niet meer actief – Canadees duo: Azari& III. Dezelfde schurende en zware house komt meerdere malen terug op Big Black Coat. Het laatste nummer van het album is tevens de titeltrack. Wederom is te horen hoe verschillende muzikale stijlen worden omgetoverd tot een bedwelmend geheel. Geen missers en veel hoogtepunten maken dit album tot een zinderend geheel, vol opzwepende en sexy muziek die op slimme wijze verschillende kanten van de elektronische muziekscene verkent.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Junior Boys Label:City Slang
Cover Benji Hughes - Songs In The Key Of Animal

Benji Hughes - Songs In The Key Of AnimalDe uit North Carolina afkomstige Benji Hughes laat zich onmogelijk in een...

Cover Mass Gothic - Mass Gothic

Mass Gothic - Mass Gothic Mass Gothic is het soloproject van Noel Heroux, voormalig frontman van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT