RECENSIE: Marlon Williams - Marlon Williams

Marlon
2016-03-29 Marlon Williams is een singer-songwriter uit Nieuw Zeeland. Geheel onbekend is hij niet, de artiest heeft namelijk door de jaren heen al een aantal awards op zijn naam kunnen zetten. Zijn carrière begon in 2007, toen hij met zijn vrienden van de middelbare school en hun natuurkundeleraar de band The Unfaithful Ways begon. Zo kregen ze de kans om met Band of Horses en Justin Townes op tour te gaan en werden ze zelfs genomineerd voor de Critics Choice award bij de New Zealand Music Awards voor hun debuut album Free Rein.

In 2011 ging Williams echter verder zonder zijn band en begon hij met zijn samenwerking met country zanger Delaney Davidson. Het duo bracht het driedelige album Sad But True: The Secret History Of Country Music Songwriting uit. Het album was zo succesvol dat het in 2013 onder andere benoemd is tot Country Album of the year. Terwijl hij momenteel optreedt met de groep The Yarra Benders, is Williams zich toch gaan richten op een solo carrière. Voorheen heeft de artiest natuurlijk zijn awards moeten delen met zijn medemuzikanten, maar nu is het dan toch echt tijd voor een solo debuut. En die mag er best wezen!

Marlon Williams’ gelijknamige album begint in een rap tempo met het nummer ‘Hello Miss Lonesome’. Dit is echt zo een track waarbij je jezelf op een paard in het wilde westen zou kunnen zien rijden. Country moet natuurlijk wél je ding zijn, maar de gitaarriffs zijn zonder twijfel aanstekelijk. Is het nummer je iets te druk, dan is dat niet erg. Het album brengt namelijk een erg aangename sfeer door de mooie opbouw van de tracklist. De opvolgende nummers zijn telkens net wat rustiger. Terwijl het tweede nummer ‘After All’ al meteen wat minder hectisch is en op een lekker tempo de lijst vervolgt, zet ‘Dark Child’, het derde nummer, langzamerhand de toon voor de overige tracks. ‘Dark Child’ is daarnaast ook zeker wel een van de beste nummers. De rustige gitaren, kalmerende zang en dito percussie waarbij je relaxt met je hoofd mee knikt op de beat zorgen dat dit semi-depressieve nummer (maar op zo’n heerlijke manier) er tussenuit springt. Andere noemenswaardige tracks zijn ‘I’m Lost Without You’, een track die nét even anders is dan de rest door de toevoeging van de subtiele orkestgeluiden op de achtergrond, en ‘Lonely Side Of Her’ dat met een degelijke tekst, dromerige zang en zachte gitaarmuziek best wel eens een gevoelige snaar zou kunnen raken.

Een schot in de roos, is een accurate manier om Marlon Williams’ solo album te beschrijven. Dit is natuurlijk niet heel verrassend omdat de artiest door zijn eerdere gezamenlijke prestaties al aardig wat vertrouwen heeft kunnen opbouwen. De tracklist is tactisch en prachtig gecomponeerd, Williams zet een heerlijke sfeer neer. En met country-blues als basis, is dit toch aardig indrukwekkend.
Recensent:Regina Bakker Artiest:Marlon Williams Label:Dead Oceans
Cover J. Strijder - Strijdlust: Dromen Of Doen

J. Strijder - Dromen Of DoenZijn bijnaam heeft hij te danken aan zijn doorzettingsvermogen, zo beschrijft...

Cover Tortoise - The Catastrophist

Tortoise - The Catastrophist Tortoise is een belangrijke band in de post-rock scene. Sterker nog, de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT