RECENSIE: J. Strijder - Dromen Of Doen

J. Strijder
2016-03-03 Zijn bijnaam heeft hij te danken aan zijn doorzettingsvermogen, zo beschrijft de online biografie van de Nederlandstalige rapper J. Strijder. Het is te hopen dat dit waar is, want met Strijdlust: Dromen Of Doen zet Strijder een mooie debuut-EP neer, maar toont tegelijkertijd dat hij nog een hoop oefening en fine-tuning moet doorstaan mocht hij het echt willen maken in de Nederlandse hiphopscene.

Strijdlust: Dromen Of Doen showcased potentie in haar vroegste en meest twijfelachtige fase. Op een basaal vlak is de EP dik in orde: Strijder’s stem is luid en duidelijk en zijn articulatie is helder. Al laat zijn intonatie het één en ander te wensen over, dit wordt nooit zo storend dat het nummer haar doel mist. De zwakke schakel in Strijdlust: Dromen Of Doen is dan ook niet de overdracht van de teksten, maar de teksten zelf.

Vocaal doet J. Stijder namelijk denken aan rappers als Extince en Brainpower, maar tekstueel benadert hij die twee bij verre niet. Verzen bestaan voornamelijk uit simpele taal en goedkope rijm; Strijder lijkt op safe te spelen en risico's te vermijden. Het zou de rapper ten goede komen wat gedurfdere technieken toe te passen en wat aan zijn uniciteit te werken. Vooralsnog blinkt hij namelijk nergens echt in uit en zal hij zo maar kunnen verdwijnen als de zoveelste dertien-in-een-dozijn rapper.

Toch kent Strijdlust: Dromen Of Doen wel een stel imposante momenten die hoop voor de toekomst geven. De introtrack van de EP kent een mooi gepolijste beat en solide teksten. Ook ‘Verder’, ‘Freak’ en ‘Down Bent’ zijn optimistischere momenten op de EP die bij de luisteraar nieuwsgierigheid voor Strijder's eerste echte album wekken. Het absolute hoogtepunt is de track ‘Ik Wil’, die pas echt toont waar J. Strijder toe in staat is; authentieke en pure Hollandse teksten op een simpele maar meer dan functionele beat.

J. Strijder laat met Strijdlust: Dromen Of Doen zien het één en ander in huis te hebben. Toch valt het moeilijk te ontkennen dat de rapper erg hard aan het werk moet om zich te gaan onderscheiden van de rest van de hiphopscene in Nederland. De EP biedt hier en daar een solide track, met als absoluut hoogtepunt het nummer ‘Ik Wil’, maar mist duidelijk een eigen en unieke stijl.
Recensent:Marijn Smid Artiest:J. Strijder Label:Eigen Beheer
Cover Kraak - Fire Fighters

Kraak - Fire FightersAan ervaring ontbreekt het Rik Kraak niet. Hij speelde onder andere als...

Cover Marlon Williams - Marlon Williams

Marlon Williams - Marlon Williams Marlon Williams is een singer-songwriter uit Nieuw Zeeland. Geheel onbekend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT