RECENSIE: Jason James - Jason James

Jason James
2016-04-03 Sinds geruime tijd biedt het befaamde platenlabel New West Records onderdak aan zowel gevestigde namen als debutanten in de country- en rootssferen. ‘Oudgedienden’ als John Hiatt, Steve Earle en Kris Kristofferson voelen zich er thuis maar het label biedt ook onderdak aan nieuwelingen als Daniel Romano, Deslondes en Corb Lund. Klaarblijkelijk wordt de artiesten de dikwijls zo gewenste artistieke ruimte geboden, want nergens valt een knieval naar de commercie te bespeuren. Eindelijk weer een plekje waar de muzikant helemaal zichzelf kan zijn. Nu komen ze plotseling met Jason James op de proppen. De charismatische Texaan debuteert met Jason James, het naar zichzelf vernoemde album waarop dertien onvervalste countrytracks te vinden zijn. De traditionele outfit op de hoes verraadt eigenlijk al een klein beetje dat we hier te maken hebben met een purist die zich liever vergrijpt, of beter gezegd: laat beinvloeden door de indrukwekkende nalatenschap van Hank Williams, dan dat hij op slinkse wijze de grote markt wil veroveren op een manier die bijvoorbeeld een Taylor Swift niet vreemd is.

James kiest liever voor een ranzig honky-tonkdeuntje of een hartverscheurende countryballad waarin een overdosis aan smart is toegevoegd en waarin soms ook weer de nodige humor is terug te vinden. Uiteraard allemaal voorzien van een jankende pedal-steel of viool. Het lijkt zowaar de harde realiteit en het zijn bovendien zowaar geen makkelijke situaties waarin deze cowboy zich bevindt. Zo zingt hij ‘I’ve Been Drinkin More’ maar dan wel “naarmate jij minder van mij gaat houden”. Het zijn hoofdzakelijk de issues die de liefde met zich meebrengt. ‘Welcome To The Blues’, zingt James terwijl de viool het waterpeil binnen vier minuten naar een zorgwekkend niveau heeft gebracht en voor natte voeten doet zorgen. Psychologen zouden er alles voor over hebben om een fascinerend ‘studie-object’ zoals Jason James, uitvoerig aan een onderzoek te onderwerpen. Er zal zeker worden terug gekeken naar de periode waarin hij zich liet gaan in punk en hardcore, maar de kans is levensgroot dat hij er tegenwoordig bij een eventuele misstap probleemloos mee weg komt. Het is niet zozeer het medelijden waarmee hij de jury overtuigt, maar het is voornamelijk de oprechtheid en vooral ook de geloofwaardigheid waarmee deze muzikant weet te overtuigen.

Het zal voor sommige jonge luisteraars wel even slikken zijn en het zal zeker niet de countrymuziek zijn die ze op voorhand hadden verwacht, maar wie het aandurft om tijd te besteden aan Jason James, maakt kennis met de meest authentieke country die je in 2016 gaat meemaken en misschien zelfs nooit meer zult meemaken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Jason James Label:New West Records
Cover Voivod - Post Society

Voivod - Post Society Voivod wordt sinds haar bestaan altijd even gewaardeerd als...

Nuclear

Working For A Nuclear Free City - What Do People Do All Day? Working For A Nuclear Free City is een band uit Manchester die zich maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT