RECENSIE: Contra Contra - Wrakjuweel

ContraContra
2016-03-21 Het viertal van ContraContra maakt een mix van poëzie en punk. De band die van oorsprong korte punk maakte om hun agressie te uiten zijn overgestapt naar een genre met veel gesproken woord met hier daar nog steeds agressieve uitingen, maar dan uitgesmeerd in langere nummers. Dit is Wrakjuweel in een notendop.

Voor een debuutalbum neemt de plaat veel tijd in beslag. Het bestaat maar uit tien nummers maar is wel uitgespreid over één uur. Wanneer het goede muziek is zou dat niets uit mogen maken. De opening ‘Grafbad’ klinkt spannend. Als je nog nooit van deze band gehoord hebt is het een verrassing als je iemand een gedicht hoort voordragen. Maar het is iets wat snel went.

Het meest diverse en interessantste nummer is toch wel ‘Kettinggang’. Het is de langste track van het album, maar doordat de band hier de tijd heeft om door te spelen halen ze dan ook alles uit de kast. Het bouwt op met donkere drums met op de achtergrond een gitaar die doorgiert. Het is ook een van de weinige nummer waarin niet alleen voorgedragen wordt. Er wordt ook aan een grungy vorm van zingen gedaan. De muziekverandering is dan ook te horen. De oude punkinvloeden komen dan sterk naar voren waarbij je de stem nog nauwelijks boven de muziek hoort. Deze manier van muziek maken is ook in de rest van het album te horen. Bij de grote stukken waar poëzie wordt voorgedragen is de muziek ook redelijk rustig op de achtergrond aanwezig.

Wrakjuweel kun je bijna een juweel van een plaat noemen. Er zit een fijne afwisseling van tempo in en ook melodisch zit het wel goed. Nummers als ‘Ankerkracht’ zijn erg melodieus door het fraaie akkoordenschema van de gitaar.

ContraContra is zeker een band om aan te raden als nieuwe vormen van muziek je aanspreken. Het voordragen is niet zozeer nieuw, maar in combinatie met de punkinvloeden krijgt het wel weer iets nieuws. Er zal nog een brede toekomst voor deze jongens in het verschiet liggen.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Contra Contra Label:Bastaard Platen
Cover GP - GPsolo

GP - GPsoloSoms kom je een plaat tegen die eigenlijk onmogelijk te beoordelen is. Dat is...

Cover The Preacher Men - Preaching Out Loud

The Preacher Men - Preaching Out Loud The Preacher Men is volgens hun biografie hét nieuwe jazztrio. Efraim...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT