RECENSIE: Etan Huijs - The Battle Of Everything

Etan Huijs
2016-03-09 De singer-songwriters schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond en ieder heeft de ambitie om met muziek maken zijn of haar brood te verdienen. Het is daardoor nog moeilijker om als beginnende muzikant op te vallen en verder te komen. De Limburgse singer-songwriter Etan Huijs heeft na het uitbrengen van de EP Pool Of Hearts er dan ook voor gekozen om zijn droom op eigen houtje uit te laten komen. In eigen beheer heeft hij de langspeler The Battle Of Everything uitgebracht, in samenwerking met ervaren muzikanten. Dit debuutalbum heeft dezelfde soort nummers als de EP, alleen is de akoestische gitaar niet langer dominant, maar de piano. Etans folkliedjes zijn of erg vrolijk, of zwaarmoedig en hebben altijd een poprandje.

The Battle Of Everything gaat over de strijd met verantwoordelijkheden en verwachtingen als dertiger. Etan Huijs bezingt deze strijd in een negental nummers. De eerste single ‘A Thousand Lights’ is aardig en luistert makkelijk weg als een luchtig popfolknummer, totdat de bridge plotseling door Maarten van Praag ingezongen is. Deze onaangekondigde overgang haalt de aandacht er weer bij. Het nummer dat klaar staat als volgende single is ‘Carry You Home’. Dit is het meest opgewekte en sterkste liedje van de plaat. Etans stem past goed binnen dit uptempo popnummer met een pakkend ritme en melodielijn.

Helaas is de rest van het album heel wat minder vrolijk gestemd en daarmee daalt niet alleen de sfeer van de muziek, maar ook de kwaliteit. Nummers als de titeltrack ‘The Battle Of Everything’ en ‘Sanctuary’ zijn slepende ballads die een mierzoet laagje krijgen door een weinig inspirerende pianopartij. Op individueel niveau zijn deze liedjes wat standaard, maar niet slecht. Helaas zijn ze in combinatie met het hele album wat te veel van hetzelfde en kunnen ze dramatisch overkomen. Echter, cellopartijen in ‘Battle Coda’ en ‘Sanctuary’ zijn prachtig gevormd en geven de liedjes een diepere laag.

Een debuutalbum in eigen beheer uitbrengen is al een prestatie op zich, maar helaas is The Battle Of Everything af en toe ook een strijd om door te komen. Etan Huijs is sterk in de snellere en vrolijkere nummers, maar te zoet en dramatisch in de langzamere liedjes. Helaas heeft deze laatste groep de overhand op het album en dat maakt het totaalplaatje weinig verrassend. Op een volgend album zou Etan heel wat minder binnen de lijntjes mogen kleuren en het allemaal iets rooskleuriger mogen inzien.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Etan Huijs Label:Eigen Beheer
Cover Claudia de Breij - Alles Is Goed

Claudia de Breij - Alles Is Goed Claudia de Breij is bij het grote publiek vooral bekend als cabaretier en...

Cover Mala Vita - So Far So Good

Mala Vita - So Far So Good Na een gat van ongeveer zeven jaar is Mala Vita terug. Het vierde album So...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT