RECENSIE: Claudia de Breij - Alles Is Goed

De Breij
2016-03-08 Claudia de Breij is bij het grote publiek vooral bekend als cabaretier en van radio en televisie. Tot een paar jaar geleden was haar zangtalent minder gekend, maar daar kwam verandering in doordat Jeroen van der Boom met het liedje ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia aan de haal ging en daarmee een enorme hit scoorde. Alles Is Goed is alweer de vijfde plaat van de veelzijdige artieste. De ondertitel De mooiste liedjes van Claudia de Breij wekt onterecht de indruk dat het een Best Of album betreft, hoewel dat voor de helft klopt. De plaat bevat namelijk dertien liedjes, waarvan er zeven al eerder werden uitgebracht en onderdeel waren van de diverse theaterprogramma’s van Claudia. Die liedjes zijn nu met een voltallige band opgenomen en in een nieuw jasje gestoken. Daarnaast werden zes nieuwe nummers geschreven.

Het album begint heel opgewekt met het poppy nummer ‘Ik Zie Jou’, dat qua ritme doet denken aan het nummer ‘Linda’ van de Frank Boeijen Groep. De rest van de plaat bevat de nodige popnummers die over het algemeen iets ingetogener zijn en die worden afgewisseld met een aantal ballads. De eerste single van het album is ‘Mis Je Zo Graag’, waarbij Claudia wordt bijgestaan door Waylon. Het tweede duet op de plaat is ‘Ik Onthou Van Jou’ met Paskal Jakobsen. Dit krachtige en warme nummer vormt een van de hoogtepunten en had ook zeker niet misstaan op een plaat van Bløf. Andere hoogtepunten zijn het prachtige en zeer intense liedje ‘Niet Alleen’ waarin een gastrol is weggelegd voor wijlen Thé Lau, het opzwepende ‘Het Gras‘ dat qua sfeer doet denken aan Hall & Oates en het intieme ‘Jouw Liedje‘. Tot slot mag in dit rijtje de nieuwe, meer uitgeklede versie van de grote hit ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ niet ontbreken. Hoe vaak het nummer ook door anderen wordt gecoverd, de uitvoering van Claudia blijft toch het meest oprecht.

De teksten op de plaat gaan bijna allemaal over liefde, zowel voor een partner als voor een ongeboren en een netgeboren kind, en zijn grotendeels autobiografisch. Alleen in het nummer ‘Het Gras’ wordt de huidige situatie van oorlogen en vluchtelingen bezongen. Uit de teksten blijkt duidelijk dat Claudia een goede tekstschrijfster is en uitstekend haar gevoel kan verwoorden. In een enkel geval is daarbij sprake van een kwinkslag, zoals in de knap gevonden titel ‘Ik Onthou Van Jou’ dat over eeuwige liefde bij een dementerend paar gaat.

Alles Is Goed is een puur, eerlijk en gevoelig album, waarbij Claudia en componist Sander Geboers er goed in zijn geslaagd om de theaterliedjes om te buigen naar prettige popsongs. Mede door de verschillende duetten blijft het album boeien. De wat rauwere mannenstemmen vormen namelijk net het vleugje zout aan de wat zoete stem en teksten van Claudia.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Claudia de Breij Label:Bertus
Cover Theo Sieben - Delphinidin

Theo Sieben - Delphinidin Theo Sieben is, onder andere, bekend als gitarist van bands als Bertolf en...

Cover Etan Huijs - The Battle Of Everything

Etan Huijs - The Battle Of Everything De singer-songwriters schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT